Tradycyjna panna cotta to połączenie tłustej śmietanki, cukru i żelatyny. To prosty deser, jednak czasochłonny, gdyż żelatyna tężeje w lodówce dopiero po kilku godzinach. Nasz przepis na wegańską kokosową panna cottę to doskonały sposób na szybki i dużo zdrowszy deser na każdy dzień tygodnia.
Do zrobienia takiej panna cotty potrzeba tylko 3 podstawowych składników: mleczka kokosowego, agaru oraz dowolnego słodzika. Mleczko kokosowe to dużo zdrowsza alternatywa dla śmietanki, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe, które przyśpieszają przemianę materii, w związku z czym pomagają nam pozbyć się zbędnych kilogramów. Natomiast agar to roślinna odpowiedź na żelatynę. Agar wytwarzany jest z alg, przez co może być spożywany przez wegan. Jego istotną zaletą jest również fakt, że tężeje bardzo szybko, więc panna cotta będzie gotowa w pół godziny, co czyni ją idealnym deserem, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś słodkiego.
Składniki na 2 niewielkie porcje:
200 ml mleczka kokosowego*
1/2 łyżeczki agaru
1-2 łyżki ksylitolu*
ekstrakt waniliowy*
spora garść truskawek
szczypta nasion chia
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlać mleczko kokosowe, ksylitol i agar. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, aby uaktywnić agar (w przeciwnym razie panna cotta nie stężeje).
- Gotować przez 1 minutę, następnie zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy.
- Przelać do słoiczków lub foremek i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
- W tym czasie zagotować truskawki z nasionami chia aż puszczą sok i zgęstnieją do konsystencji konfitury.
- Schłodzony deser podawać z konfiturą.
Uwagi:
* Mleczko kokosowe jest mocno kremowe, więc dla uzyskania lżejszej konsystencji deseru, można zastąpić część mleczka dowolnym mlekiem roślinnym.
* Ksylitol sprawdzi się tu najlepiej, gdyż nie zmieni białego koloru deseru oraz nie ma charakterystycznego smaku tak jak na przykład syrop klonowy. Możecie jednak zastąpić go dowolnym ulubionym słodzikiem.
* Oprócz ekstraktu waniliowego doskonale sprawdzi się skórka z pomarańczy, cytryny lub limonki.
Smacznego!