Pikantny krem z buraczków z mleczkiem kokosowym

Buraka powinniśmy jeść szczególnie zimą ze względu na jego właściwości zdrowotne. Dzisiaj mam dla Was przepis na danie z burakiem w roli głównej. Wszyscy znamy i kochamy nasz polski barszcz, ale krem z buraczków skradnie Wasze serca! Jest bardziej sycący, bardziej rozgrzewający i soczyście różowy. Palce lizać 🙂

 

Poza upieczeniem buraczków, zrobienie tego kremu zajmuje dosłownie chwilę. Buraczki można jednak upiec wcześniej, a kolejnego dnia dodać je do reszty składników zupy i szybki obiad gotowy. To idealne danie na chłodne, zimowe dni, gdy sypie śnieg i chcemy się porządnie rozgrzać.

 

Składniki:

1 kg buraków
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
1 cebula
2 spore ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli (lub do smaku)
szczypta curry
1 puszka mleczka kokosowego
bulion warzywny
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  • Całe buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości (ok. 1h) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Po upieczeniu wystudzić i obrać ze skórki. Dzięki pieczeniu buraków w skórce, zachowują one więcej witamin.
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić na nim cebulę.
  • Dodać czosnek, chilli i przyprawy i podsmażać przez ok. minutę, aż aromaty uwolnią się w całej kuchni.
  • Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki buraki, mleczko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku.
  • Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu i zmiksować dokładnie blenderem.
  • Gdyby krem był za gęsty, dodać bulionu warzywnego do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawać z natką pietruszki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s