Walentynki tuż tuż, więc dzisiaj pomysł na idealny deser na jutrzejsze święto. Te mocno czekoladowe muffiny smakują jakby były prawdziwą bombą kaloryczną, a w swoim składzie mają tylko dobre składniki. Dodatkowo, przygotowanie muffinek zajmuje dosłownie chwilę. Nie wierzycie? Zobaczcie sami:
Składniki na ok. 10 muffinek:
1,5 szklanki mąki owsianej (można też użyć zwykłej pszennej lub orkiszowej)
1 szklanka cukru kokosowego
1 szklanka mleka migdałowego (lub dowolnego roślinnego)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
posiekana gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Do mleka dodać ocet i odstawić na 10 min.
- Po 10 minutach wszystkie składniki babeczek wystarczy zmiksować w blenderze lub malakserze.
- Gotową masę wylać do formy na muffinki.
- Piec przez 20-22 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Muffinki są tak wilgotne i mięsiste, że nie potrzebują żadnych dodatków, jeśli jednak macie ochotę na prawdziwą rozpustę, polecamy podać je z kleksem ubitej śmietanki kokosowej lub z roztopioną czekoladą.
Jedna uwaga do wpisu “Walentynkowe, mocno czekoladowe muffiny”