Walentynkowe, mocno czekoladowe muffiny

Walentynki tuż tuż, więc dzisiaj pomysł na idealny deser na jutrzejsze święto. Te mocno czekoladowe muffiny smakują jakby były prawdziwą bombą kaloryczną, a w swoim składzie mają tylko dobre składniki. Dodatkowo, przygotowanie muffinek zajmuje dosłownie chwilę. Nie wierzycie? Zobaczcie sami:

 

Składniki na ok. 10 muffinek:

1,5 szklanki mąki owsianej (można też użyć zwykłej pszennej lub orkiszowej)

1 szklanka cukru kokosowego

1 szklanka mleka migdałowego (lub dowolnego roślinnego)

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

posiekana gorzka czekolada

Przygotowanie:

  • Do mleka dodać ocet i odstawić na 10 min.
  • Po 10 minutach wszystkie składniki babeczek wystarczy zmiksować w blenderze lub malakserze.
  • Gotową masę wylać do formy na muffinki.
  • Piec przez 20-22 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Muffinki są tak wilgotne i mięsiste, że nie potrzebują żadnych dodatków, jeśli jednak macie ochotę na prawdziwą rozpustę, polecamy podać je z kleksem ubitej śmietanki kokosowej lub z roztopioną czekoladą.

Jedna myśl w temacie “Walentynkowe, mocno czekoladowe muffiny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s