Naleśniki na Pancake day

Angielskim odpowiednikiem naszego Tłustego Czwartku jest Pancake Day, czyli dzień naleśników, który przypada na ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z tej okazji mam dziś dla Was niezawodny przepis na cienkie, francuskie naleśniki, które możecie jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Jako że tradycyjnie w Pancake Day jada się słodkie naleśniki, to nasza propozycja również jest słodka, ale nie bójcie się eksperymentować!

 

Składniki:

2 duże jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego połączonego z 5 łyżkami wody)

200 g wody (może być gazowana)

100 g dowolnego mleka

125 g mąki

szczypta soli

15 g płynnego oleju kokosowego

nalesniki

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimalnie 1 godzinę. Najlepiej jednak zostawić nawet na 24h!
  • Naleśniki smażyć na średnim ogniu na suchej, nieprzywierającej patelni.
  • Wylewać cienką warstwę masy, dokładnie i szybko rozprowadzić ją po całej patelni.
  • Smażyć z jednej strony do czasu, aż brzegi naleśnika nie zaczną odchodzić od patelni.
  • Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1 min.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s