Angielskim odpowiednikiem naszego Tłustego Czwartku jest Pancake Day, czyli dzień naleśników, który przypada na ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z tej okazji mam dziś dla Was niezawodny przepis na cienkie, francuskie naleśniki, które możecie jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Jako że tradycyjnie w Pancake Day jada się słodkie naleśniki, to nasza propozycja również jest słodka, ale nie bójcie się eksperymentować!
Składniki:
2 duże jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego połączonego z 5 łyżkami wody)
200 g wody (może być gazowana)
100 g dowolnego mleka
125 g mąki
szczypta soli
15 g płynnego oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto wstawić do lodówki na minimalnie 1 godzinę. Najlepiej jednak zostawić nawet na 24h!
- Naleśniki smażyć na średnim ogniu na suchej, nieprzywierającej patelni.
- Wylewać cienką warstwę masy, dokładnie i szybko rozprowadzić ją po całej patelni.
- Smażyć z jednej strony do czasu, aż brzegi naleśnika nie zaczną odchodzić od patelni.
- Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1 min.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.