W święto wszystkich kobiet nie można odmawiać sobie słodkości. Ciągnący się, lekko słony karmel, orzechy i czekolada… brzmią jak przepis na najbardziej niezdrowy słodycz, ale to nieprawda! Te trufle to wszystko, czego potrzeba do słodkiego szczęścia, a są dużo, dużo zdrowsze niż tradycyjne czekoladowe kulki. Masa karmelowa zrobiona jest z naturalnie słodkich daktyli, masło orzechowe (tylko to 100%!) dostarczy nam zdrowych tłuszczy, a gorzka czekolada poprawi humor i osłodzi dzień 🙂
Składniki na ok. 12 trufli:
12 świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych w gorącej wodzie)
30 g masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Daktyle zmiksować blenderem na gładką masę. Do masy dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Masę schłodzić przez 10 minut w zamrażarce. Następnie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ponownie schłodzić.
- Masło orzechowe podgrzać w rondelku lub mikrofalówce, aby stało się bardziej płynne.
- Kulki daktylowe obtoczyć w maśle i wstawić ponownie do zamrażarki do zastygnięcia.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Schłodzone trufle obtaczać w czekoladzie i wyciągać widelcem, aby zdjąć nadmiar czekolady.
- Ponownie schłodzić.