Karmelowo-orzechowe trufle w czekoladzie

W święto wszystkich kobiet nie można odmawiać sobie słodkości. Ciągnący się, lekko słony karmel, orzechy i czekolada… brzmią jak przepis na najbardziej niezdrowy słodycz, ale to nieprawda! Te trufle to wszystko, czego potrzeba do słodkiego szczęścia, a są dużo, dużo zdrowsze niż tradycyjne czekoladowe kulki. Masa karmelowa zrobiona jest z naturalnie słodkich daktyli, masło orzechowe (tylko to 100%!) dostarczy nam zdrowych tłuszczy, a gorzka czekolada poprawi humor i osłodzi dzień 🙂

 

Składniki na ok. 12 trufli:

12 świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych w gorącej wodzie)

30 g masła orzechowego

50 g gorzkiej czekolady

szczypta soli morskiej

Karmelowo-orzechowe-trufle-w czekoladzie

Przygotowanie:

  • Daktyle zmiksować blenderem na gładką masę. Do masy dodać szczyptę soli i wymieszać.
  • Masę schłodzić przez 10 minut w zamrażarce. Następnie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ponownie schłodzić.
  • Masło orzechowe podgrzać w rondelku lub mikrofalówce, aby stało się bardziej płynne.
  • Kulki daktylowe obtoczyć w maśle i wstawić ponownie do zamrażarki do zastygnięcia.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Schłodzone trufle obtaczać w czekoladzie i wyciągać widelcem, aby zdjąć nadmiar czekolady.
  • Ponownie schłodzić.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s