Chlebek bananowy to ekspresowe i proste ciasto, do którego nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy nam duża miska i widelec. Chlebek idealnie sprawdzi się na niedzielny deser, szybkie śniadanie następnego dnia, a nawet zamiennik chleba. Podpieczony w tosterze staje się cudownie chrupiący i doskonale smakuje z masłem orzechowym lub konfiturą z owoców leśnych.
Wymaga tylko garstki składników, które na pewno macie w kuchni. Możecie zrobić go z dowolnymi dodatkami – ja proponuję dziś orzechy i czekoladowe groszki, ale nawet bez nich smakuje doskonale!
Składniki:
3 spore dojrzałe banany
100 g ksylitolu
50 g oleju kokosowego
1 jajko /w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wody/
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mąki kokosowej
3/4 szklanki mąki owsianej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g groszków czekoladowych
50 g dowolnych orzechów (migdały, orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe)
Przygotowanie:
- Banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
- Dodać jajko/siemię lniane, ksylitol, wanilię i cynamon i wymieszać.
- Do miski dodać pozostałe składniki i wymieszać krótko do połączenia składników.
- Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 1h (lub do suchego patyczka wbitego w sam środek chlebka) w temperaturze 170 st.