Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy to ekspresowe i proste ciasto, do którego nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy nam duża miska i widelec. Chlebek idealnie sprawdzi się na niedzielny deser, szybkie śniadanie następnego dnia, a nawet zamiennik chleba. Podpieczony w tosterze staje się cudownie chrupiący i doskonale smakuje z masłem orzechowym lub konfiturą z owoców leśnych.

Wymaga tylko garstki składników, które na pewno macie w kuchni. Możecie zrobić go z dowolnymi dodatkami – ja proponuję dziś orzechy i czekoladowe groszki, ale nawet bez nich smakuje doskonale!

 

Składniki:

3 spore dojrzałe banany

100 g ksylitolu

50 g oleju kokosowego

1 jajko /w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wody/

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu

3/4 szklanki mąki kokosowej

3/4 szklanki mąki owsianej

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 g groszków czekoladowych

50 g dowolnych orzechów (migdały, orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe)

 

Przygotowanie:

  • Banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
  • Dodać jajko/siemię lniane, ksylitol, wanilię i cynamon i wymieszać.
  • Do miski dodać pozostałe składniki i wymieszać krótko do połączenia składników.
  • Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez ok. 1h (lub do suchego patyczka wbitego w sam środek chlebka) w temperaturze 170 st.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s