Święta Wielkanocne tuż tuż, a to oznacza objadanie się przeróżnymi słodkościami i nadprogramowymi kilogramami… Niekoniecznie! Wypróbujcie niezawodny przepis na zdrowszą wersję mazurka. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym, a karmel, który w tradycyjnej wersji jest po prostu nieprzyzwoitą ilością białego cukru, zrobiliśmy z daktyli i tahini.
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki*
1/3 szklanki zimnego oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika)
lodowata woda
szczypta soli i kurkumy*
Masa „karmelowa”:
8 świeżych daktyli
2 łyżki tahini lub kremowego masła orzechowego
1/4 szklanki wody
szczypta soli i cynamonu
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W dużej misce lub malakserze wymieszać mąkę, sól, ksylitol i kurkumę.
- Pokruszyć zimny olej kokosowy i dodać do miski/malaksera.
- Miksować składniki do momentu, aż ciasto będzie przypominało mokry piasek.
- Dodawać po 1 łyżce lodowatej wody naraz i miksować dalej do uzyskania kuli.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1h.
- W tym czasie przygotować karmel.
- W malakserze (nie trzeba go myć po wyrabianiu ciasta) rozdrobnić daktyle, tahini, wodę, sól i cynamon do uzyskania gładkiej, karmelowej masy.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę w dowolnym kształcie.
- Brzegi ciasta powinny sięgać ok. 1 cm wysokości, aby rozprowadzić w nim karmel i czekoladę.
- Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i ponownie schłodzić przez ok. 1/2 h.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zarumienienia brzegów, ok. 15-20 min.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć masę karmelową.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozprowadzić równomiernie na karmelowej warstwie.
* można użyć dowolnej mąki, ale my polecamy jaglaną, kokosową lub migdałową.
* dodatek kurkumy nada ciastu lekko żółty kolor, taki jak tradycyjne maślane kruche ciasto. W końcu jemy też oczami 🙂