Mazurek karmelowy z czekoladą

Święta Wielkanocne tuż tuż, a to oznacza objadanie się przeróżnymi słodkościami i nadprogramowymi kilogramami… Niekoniecznie! Wypróbujcie niezawodny przepis na zdrowszą wersję mazurka. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym, a karmel, który w tradycyjnej wersji jest po prostu nieprzyzwoitą ilością białego cukru, zrobiliśmy z daktyli i tahini.

 

Składniki:

Kruche ciasto:

1 szklanka mąki*

1/3 szklanki zimnego oleju kokosowego

3 łyżki ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika)

lodowata woda

szczypta soli i kurkumy*

 

Masa „karmelowa”:

8 świeżych daktyli

2 łyżki tahini lub kremowego masła orzechowego

1/4 szklanki wody

szczypta soli i cynamonu

tabliczka gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

  • W dużej misce lub malakserze wymieszać mąkę, sól, ksylitol i kurkumę.
  • Pokruszyć zimny olej kokosowy i dodać do miski/malaksera.
  • Miksować składniki do momentu, aż ciasto będzie przypominało mokry piasek.
  • Dodawać po 1 łyżce lodowatej wody naraz i miksować dalej do uzyskania kuli.
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1h.
  • W tym czasie przygotować karmel.
  • W malakserze (nie trzeba go myć po wyrabianiu ciasta) rozdrobnić daktyle, tahini, wodę, sól i cynamon do uzyskania gładkiej, karmelowej masy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę w dowolnym kształcie.
  • Brzegi ciasta powinny sięgać ok. 1 cm wysokości, aby rozprowadzić w nim karmel i czekoladę.
  • Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i ponownie schłodzić przez ok. 1/2 h.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zarumienienia brzegów, ok. 15-20 min.
  • Na wystudzone ciasto wyłożyć masę karmelową.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozprowadzić równomiernie na karmelowej warstwie.

* można użyć dowolnej mąki, ale my polecamy jaglaną, kokosową lub migdałową.

* dodatek kurkumy nada ciastu lekko żółty kolor, taki jak tradycyjne maślane kruche ciasto. W końcu jemy też oczami 🙂

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s