Czym zastąpić majonez?

Jednym z ulubionych dań świątecznych jest sałatka jarzynowa. Niestety zwykle warzywa, które się w niej znajdują toną w majonezie, co czyni z niej przeciwieństwo stereotypowej „sałatki”. Czym zastąpić majonez, aby sos był wciąż aksamitny i kremowy, a jednocześnie dużo zdrowszy?

Odpowiedzią są… nerkowce!

Nerkowce to jedne z niewielu orzechów, które po uprzednim namoczeniu w wodzie dają się zblendować na jedwabiście gładką masę przypominającą właśnie majonez czy gęstą śmietanę. Dzięki kilku prostym przyprawom różnica między tradycyjnym, tłustym sosem, a naszą zdrowszą jego wersją jest praktycznie niewyczuwalna.

Dodatkowo ta metoda jest uniwersalną bazą dla różnych kremowych sosów – sprawdzi się również na słodko, na przykład jako zamiennik bitej śmietany. Spróbujcie sami!

majonez

Składniki:

1 szklanka nerkowców

pół szklanki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka octu jabłkowego

czosnek w proszku

sól

opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków – ok. 1 łyżeczki

 

Przygotowanie:

  • Nerkowce zalej wodą i pozostaw do namoczenia przez całą noc.
  • Następnego dnia odsącz orzechy i przełóż do dobrego blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Może to potrwać nawet kilka minut.
  • Taki sos świetnie sprawdzi się jako zamiennik majonezu lub śmietany do sałatki lub jajek.

2 myśli w temacie “Czym zastąpić majonez?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s