Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta z saszetki dla wielu był prawdopodobnie jednym z pierwszych wyzwań kulinarnych. Ja również pamiętam radość, jaką przynosiła magia przemiany saszetki z mieszanką cukru, mąki i proszku do pieczenia w zabawne i smaczne ciasto. Wraz z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi postanowiliśmy powrócić do popularnego, pudełkowego ciasta. My jednak zmieniamy je o 180 stopni. Zobaczcie jak zrobić domowy kopiec kreta, który  smakiem przebija oryginał, a do tego jest dużo zdrowszy!

 

Kopiec kreta składa się z ciasta czekoladowego, bananów oraz bitej śmietany z wiórkami czekoladowymi. Nasze ciasto czekoladowe nie wymaga miksera, robi się błyskawicznie i ma w sobie tylko dobre dla organizmu składniki. Bitą śmietanę zastąpiliśmy gęstym mleczkiem kokosowym ubitym na pianę.

 

 

 

Składniki na podstawowe ciasto czekoladowe:

1 szklanka roślinnego mleka

1 łyżeczka octu jabłkowego

3/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu

1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego

1 szklanka mąki

1/3 szklanki kakao

po pół łyżeczki proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli

 

  • Do dużej miski wlać mleko oraz ocet i pozostawić na 10 min.
  • Następnie wsypać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Przelać ciasto do foremki o średnicy 20 cm.
  • Piec przez ok. 25 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
  • Po wystudzeniu ciasto podzielić na 2 blaty. Jeden blat pokruszyć na drobne kawałki.

 

Składniki na przełożenie:

1 puszka schłodzonego przez 24h mleczka kokosowego

1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu lub syropu z agawy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

kilka kostek gorzkiej czekolady

2 banany

 

Wykonanie:

  • Mleczko kokosowe ubić ze słodzikiem i wanilią na konsystencję bitej śmietany.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do kremu.
  • Banany pokroić w grube plastry.
  • Na okrągły blat ciasta wyłożyć równą warstwę bananów zostawiając ok. 1cm brzegu.
  • Na banany wyłożyć krem tworząc kopiec.
  • Pokruszoną resztą ciasta obsypać kopiec tak, by przykryć krem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s