Domowy chleb na zakwasie

Wyhodowanie własnego zakwasu często wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. To tylko mieszanka mąki i wody, którą co kilka dni trzeba ‚dokarmiać’. Proces ten jednak zajmuje kilka dni, więc jeśli chcemy upiec własny chleb na zakwasie w jak najkrótszym czasie, to proponujemy Wam inne rozwiązanie.

Wystarczy wybrać się do ulubionej piekarni i poprosić o kilka łyżek zakwasu, a bez problemu otrzymacie dobrej jakości zakwas, który posłuży Wam przez długi czas. Będziecie mogli również podzielić się z nim innymi 🙂

A dziś proponujemy Wam przepis na prosty domowy chleb na zakwasie z czarnuszką i sezamem, idealny do zabrania na majówkowe pikniki!

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

520 g wody

63 g zakwasu

10 g soli

po łyżce sezamu, czarnuszki i suszonej cebuli

 

Wykonanie:

  • Dnia poprzedzającego pieczenie należy uaktywnić zakwas dodając do niego równe ilości wody i mąki (np. 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki mąki). Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 4-5h do podwojenia objętości.
  • W tym samym czasie połączyć mąkę, sól i wodę i wymieszać krótko do połączenia składników. Odstawić również na 4-5h w ciepłe miejsce.
  • Aktywny zakwas dodać do ciasta i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na 2h, co 30 min wyrabiając krótko ciasto.
  • Po upływie 2h dodać sezam, czarnuszkę i cebulę i zagnieść ostatni raz.
  • Odstawić na noc przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia przenieść ciasto do wysypanej mąką formy i odstawić na 30 min, aby ciasto odpoczęło.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury (ok. 250 stopni).
  • Do rozgrzanego pieca włożyć chleb w formie i piec przykryty folią przez 20 min.
  • Po 20 min zdjąć folię i piec jeszcze przez 25 min. Dobrze upieczony chleb powinien mieć twardą skórkę i brzmieć „pusto” po stuknięciu w skórkę.
  • Wystudzić i podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić kanapki na piknik.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s