Wyhodowanie własnego zakwasu często wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. To tylko mieszanka mąki i wody, którą co kilka dni trzeba ‚dokarmiać’. Proces ten jednak zajmuje kilka dni, więc jeśli chcemy upiec własny chleb na zakwasie w jak najkrótszym czasie, to proponujemy Wam inne rozwiązanie.
Wystarczy wybrać się do ulubionej piekarni i poprosić o kilka łyżek zakwasu, a bez problemu otrzymacie dobrej jakości zakwas, który posłuży Wam przez długi czas. Będziecie mogli również podzielić się z nim innymi 🙂
A dziś proponujemy Wam przepis na prosty domowy chleb na zakwasie z czarnuszką i sezamem, idealny do zabrania na majówkowe pikniki!
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
520 g wody
63 g zakwasu
10 g soli
po łyżce sezamu, czarnuszki i suszonej cebuli
Wykonanie:
- Dnia poprzedzającego pieczenie należy uaktywnić zakwas dodając do niego równe ilości wody i mąki (np. 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki mąki). Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 4-5h do podwojenia objętości.
- W tym samym czasie połączyć mąkę, sól i wodę i wymieszać krótko do połączenia składników. Odstawić również na 4-5h w ciepłe miejsce.
- Aktywny zakwas dodać do ciasta i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na 2h, co 30 min wyrabiając krótko ciasto.
- Po upływie 2h dodać sezam, czarnuszkę i cebulę i zagnieść ostatni raz.
- Odstawić na noc przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia przenieść ciasto do wysypanej mąką formy i odstawić na 30 min, aby ciasto odpoczęło.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury (ok. 250 stopni).
- Do rozgrzanego pieca włożyć chleb w formie i piec przykryty folią przez 20 min.
- Po 20 min zdjąć folię i piec jeszcze przez 25 min. Dobrze upieczony chleb powinien mieć twardą skórkę i brzmieć „pusto” po stuknięciu w skórkę.
- Wystudzić i podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić kanapki na piknik.