W odróżnieniu od tego tradycyjnego, sojowego, birmańskie tofu jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu! Wystarczy tylko sięgnąć do szafek po kilka podstawowych produktów i narzędzi kuchennych. Przygotowując takie tofu w domowych warunkach, mamy pewność, że w jego skład wchodzą same bezpieczne i zdrowe składniki. Będzie ciekawą odmianą dla miłośników wegańskich serów oraz wybawieniem dla tych, którzy nie tolerują lub unikają produktów sojowych.
Świetne solo jako przekąska maczana w sosie sojowym lub sosie z ostrych papryczek, dodatek do sałatek, jednogarnkowych potrawek warzywnych, a także baza do wegańskich pulpetów i tofucznicy. A może na słodko? Będziemy próbować!
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
2 i ¾ szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
* można przyprawić dowolnie, także ziołami!
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 1 i ¾ szklanki wody, zagotowujemy.
- Do miski wlewamy 1 szklankę wody i łączymy z 1 szklanką mąki z ciecierzycy i przyprawami. Energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Zmniejszamy lekko gaz i powoli przelewamy całą zawartość miski z gotującą się wodą, cały czas mieszając. Podgotowujemy ok. 5 minut (nie przestając mieszać!).
- Przelewamy masę do foremki lub kwadratowej miski tak, aby jej warstwa nie była zbyt gruba.
- Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Kiedy tofu stanie się zwarte, wyjmujemy je na deskę do krojenia, przewracając foremkę do góry nogami.
My pokroiliśmy tofu w kostkę i usmażyliśmy na łyżce oleju kokosowego (nierafinowanego). Nabrało pięknego koloru, chrupkości i dodatkowego aromatu.