BIRMAŃSKIE TOFU, czyli „tofu” z… ciecierzycy

W odróżnieniu od tego tradycyjnego, sojowego, birmańskie tofu jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu! Wystarczy tylko sięgnąć do szafek po kilka podstawowych produktów i narzędzi kuchennych. Przygotowując takie tofu w domowych warunkach, mamy pewność, że w jego skład wchodzą same bezpieczne i zdrowe składniki. Będzie ciekawą odmianą dla miłośników wegańskich serów oraz wybawieniem dla tych, którzy nie tolerują lub unikają produktów sojowych.

Świetne solo jako przekąska maczana w sosie sojowym lub sosie z ostrych papryczek, dodatek do sałatek, jednogarnkowych potrawek warzywnych, a także baza do wegańskich pulpetów i tofucznicy. A może na słodko? Będziemy próbować!

 

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

2 i ¾ szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)

1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)

* można przyprawić dowolnie, także ziołami!

 

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy 1 i ¾ szklanki wody, zagotowujemy.
  • Do miski wlewamy 1 szklankę wody i łączymy z 1 szklanką mąki z ciecierzycy i przyprawami. Energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  • Zmniejszamy lekko gaz i powoli przelewamy całą zawartość miski z gotującą się wodą, cały czas mieszając. Podgotowujemy ok. 5 minut (nie przestając mieszać!).
  • Przelewamy masę do foremki lub kwadratowej miski tak, aby jej warstwa nie była zbyt gruba.
  • Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  •  Kiedy tofu stanie się zwarte, wyjmujemy je na deskę do krojenia, przewracając foremkę do góry nogami.
    My pokroiliśmy tofu w kostkę i usmażyliśmy na łyżce oleju kokosowego (nierafinowanego). Nabrało pięknego koloru, chrupkości i dodatkowego aromatu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s