Pierwsza w tym roku majowa wycieczka za miasto zainspirowała nas bogactwem polskich łąk i lasów. Postanowiliśmy zabrać ze sobą trochę koloru i aromatu w postaci świeżych roślin jadalnych – młodej pokrzywy, melisy i liści szczawiu.
Po powrocie do codziennych obowiązków zielony obiad w pięć minut okazał się strzałem w dziesiątkę! Kto nie lubi makaronu? A gdyby przy okazji był lekki i odżywczy? Ten taki właśnie jest za sprawą szczawiu – bogactwa witamin C i A, żelaza, wapnia i magnezu.
Składniki:
2 duże garści szczawiu
½ szklanki słonecznika
½ pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki pesto zmiksować. Spróbować, doprawić według uznania, może dorzucić jeszcze kilka listków szczawiu. Połączyć z makaronem.
- Pesto można przechowywać w lodówce i wykorzystywać do grzanek czy kanapek.