Aromatyczne pesto szczawiowe

Pierwsza w tym roku majowa wycieczka za miasto zainspirowała nas bogactwem polskich łąk i lasów. Postanowiliśmy zabrać ze sobą trochę koloru i aromatu w postaci świeżych roślin jadalnych ­– młodej pokrzywy, melisy i liści szczawiu.

Po powrocie do codziennych obowiązków zielony obiad w pięć minut okazał się strzałem w dziesiątkę! Kto nie lubi makaronu? A gdyby przy okazji był lekki i odżywczy? Ten taki właśnie jest za sprawą szczawiu­ – bogactwa witamin C i A, żelaza, wapnia i magnezu.

 

Składniki:

 2 duże garści szczawiu

½ szklanki słonecznika

½ pęczka pietruszki

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki pesto zmiksować. Spróbować, doprawić według uznania, może dorzucić jeszcze kilka listków szczawiu. Połączyć z makaronem.
  • Pesto można przechowywać w lodówce i wykorzystywać do grzanek czy kanapek.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s