3 pomysły na pudding CHIA

Nasiona chia to obecnie jeden z najpopularniejszych superfoods na rynku. Dodajemy je do owsianki, soku, domowych dżemów, deserów… ich unikalna struktura sprawia, że są niezwykle uniwersalne. Po dodaniu płynu, chia pęcznieje tworząc coś w rodzaju puddingu. Stworzyliśmy dla Was 3 propozycje podania deseru z chia: waniliowy z rabarbarem, tropikalny z mango i kokosem oraz o smaku nutelli. 

 

Składniki na bazę:

4 łyżki nasion chia

1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)

1 szklanka mleka roślinnego (u nas kokosowo-ryżowe)

1 łyżka syropu z agawy

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i odstawić na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki do napęcznienia.
  • Przygotowaną bazę dzielimy na 3 porcje.

Pudding waniliowy z rabarbarem:

  • Do bazy dodajemy pół łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii.
  • Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanki, w której podamy deser.
  • Na górę wykładamy 1-2 łyżki podduszonego na patelni rabarbaru. Poza sezonem na rabarbar możemy użyć innej ulubionej konfitury.

Pudding tropikalny:

  • Bazę wykładamy do szklanki, w której podamy deser.
  • Połówkę banana blendujemy z połową mango i wykładamy na chia.
  • Podajemy posypane podprażonymi na patelni płatkami kokosowymi.

Pudding ‚nutella’:

  • Do bazy dodajemy łyżkę masła orzechowego (u nas z orzechów laskowych) oraz 1 łyżeczkę karobu (lub kakao).
  • Mieszamy dokładnie i przelewamy do szklanki, w której podamy deser.
  • Dekorujemy posiekanymi orzechami i kawałkami surowego kakao.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s