Nasiona chia to obecnie jeden z najpopularniejszych superfoods na rynku. Dodajemy je do owsianki, soku, domowych dżemów, deserów… ich unikalna struktura sprawia, że są niezwykle uniwersalne. Po dodaniu płynu, chia pęcznieje tworząc coś w rodzaju puddingu. Stworzyliśmy dla Was 3 propozycje podania deseru z chia: waniliowy z rabarbarem, tropikalny z mango i kokosem oraz o smaku nutelli.
Składniki na bazę:
4 łyżki nasion chia
1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
1 szklanka mleka roślinnego (u nas kokosowo-ryżowe)
1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i odstawić na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki do napęcznienia.
- Przygotowaną bazę dzielimy na 3 porcje.
Pudding waniliowy z rabarbarem:
- Do bazy dodajemy pół łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii.
- Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanki, w której podamy deser.
- Na górę wykładamy 1-2 łyżki podduszonego na patelni rabarbaru. Poza sezonem na rabarbar możemy użyć innej ulubionej konfitury.
Pudding tropikalny:
- Bazę wykładamy do szklanki, w której podamy deser.
- Połówkę banana blendujemy z połową mango i wykładamy na chia.
- Podajemy posypane podprażonymi na patelni płatkami kokosowymi.
Pudding ‚nutella’:
- Do bazy dodajemy łyżkę masła orzechowego (u nas z orzechów laskowych) oraz 1 łyżeczkę karobu (lub kakao).
- Mieszamy dokładnie i przelewamy do szklanki, w której podamy deser.
- Dekorujemy posiekanymi orzechami i kawałkami surowego kakao.