MASŁO z arbuza?

Sezon na arbuzy właśnie się zaczął, więc przychodzimy dziś do Was z niecodziennym przepisem na wykorzystanie pulpy arbuzowej. Nie bez powodu przepis ten nazywamy masłem, choć nie ma w sobie ani grama tłuszczu! Skarmelizowany i gęsty arbuz ma delikatnie maślany smak. Jeśli często robicie lemoniadę z arbuzem i nie wiecie, co zrobić z pulpą, która zostaje, musicie wypróbować ten przepis!

 

Ta ciekawa konfitura doskonale smakuje zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Sprawdzi się jako słodka przekąska na kromce chleba lub w wersji słonej z pokruszoną fetą.

 

 

Składniki:

1/2 arbuza

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  • Czerwone wnętrze arbuza pozbawić pestek i zblendować.
  • Przelać przez gęste sito, aby oddzielić pulpę od soku.
  • Soku nie wyrzucać!*
  • Pulpę smażyć na patelni razem z syropem i około 1/2 szklanki soku, który pozostał przez kilkanaście minut.
  • Masa ma zgęstnieć do konsystencji konfitury.
  • Z całej patelni pulpy zostanie nam niewielki słoiczek arbuzowego „masła”.
  • Gorącą konfiturę przelać do słoiczka i zakręcić.
  • Można podawać na ciepło i na zimno.

* Sok z arbuza jest pyszny i doskonale orzeźwia w ciepłe dni 🙂 Można podawać go na kostkach lodu lub zrobić „arbuziadę” z sokiem z cytryny i miętą.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s