BURGERY idealne na Dzień Ojca

Dzień Ojca to świetna okazja, by zrobić naszym tatom przyjemność. Dlaczego by nie uraczyć go przepysznym „fast foodem” w wersji dużo zdrowszej i całkowicie roślinnej? Te różowe burgery z fasoli i buraka zaspokoją największy głód i zachwycą nawet mięsożerców 🙂

 

Składniki na 4 średnie burgery:

1 puszka czerwonej fasoli
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 mały buraczek (u nas z botwinki)
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżka sosu teriyaki
przyprawy: cebula, czosnek, kozieradka, papryka wędzona, ostra i słodka, sól, pieprz (po 1/2 łyżeczki)

Dodatki:

bułki hamburgerowe
pomidor
jarmuż*
krążki czerwonej cebuli
ketchup i majonez (u nas wegański)

 

 

Przygotowanie:

  • Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać na sitku.
  • W mikserze zblendować fasolę i przyprawy oraz płatki drożdżowe.
  • Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  • Buraka zetrzeć na tarce.
  • Masę fasolową przełożyć do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz teriyaki.
  • Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Uformować 4 burgery i schłodzić w lodówce przez 30 min.
  • Burgery smażyć na średnim ogniu przez 2 min. z każdej strony.
  • Po przewróceniu na drugą stronę posmarować wierzch sosem teriyaki i smażyć jeszcze 30 s.
  • Następnie ponownie przewrócić i posmarować drugą stronę sosem.
  • Skarmelizować drugą stronę.
  • Podpieczony spód bułki posmarować majonezem, położyć burgera, jarmuż, pomidora, cebulkę.
  • Drugą część bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera.

* Aby jarmuż był miękki, najlepiej natrzeć go wcześniej sokiem z cytryny i solą. Zamiast jarmużu można użyć dowolnej sałaty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s