Dzień Ojca to świetna okazja, by zrobić naszym tatom przyjemność. Dlaczego by nie uraczyć go przepysznym „fast foodem” w wersji dużo zdrowszej i całkowicie roślinnej? Te różowe burgery z fasoli i buraka zaspokoją największy głód i zachwycą nawet mięsożerców 🙂
Składniki na 4 średnie burgery:
1 puszka czerwonej fasoli
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 mały buraczek (u nas z botwinki)
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżka sosu teriyaki
przyprawy: cebula, czosnek, kozieradka, papryka wędzona, ostra i słodka, sól, pieprz (po 1/2 łyżeczki)
Dodatki:
bułki hamburgerowe
pomidor
jarmuż*
krążki czerwonej cebuli
ketchup i majonez (u nas wegański)
Przygotowanie:
- Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać na sitku.
- W mikserze zblendować fasolę i przyprawy oraz płatki drożdżowe.
- Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.
- Buraka zetrzeć na tarce.
- Masę fasolową przełożyć do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz teriyaki.
- Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Uformować 4 burgery i schłodzić w lodówce przez 30 min.
- Burgery smażyć na średnim ogniu przez 2 min. z każdej strony.
- Po przewróceniu na drugą stronę posmarować wierzch sosem teriyaki i smażyć jeszcze 30 s.
- Następnie ponownie przewrócić i posmarować drugą stronę sosem.
- Skarmelizować drugą stronę.
- Podpieczony spód bułki posmarować majonezem, położyć burgera, jarmuż, pomidora, cebulkę.
- Drugą część bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera.
* Aby jarmuż był miękki, najlepiej natrzeć go wcześniej sokiem z cytryny i solą. Zamiast jarmużu można użyć dowolnej sałaty.