Czy shake lodowy może być jednocześnie zdrowy, bezcukrowy, beznabiałowy i całkowicie wegański? Dzisiejszy przepis składa się wyłącznie z 3 składników, a jest gęsty, kremowy, słodki i nie różni się smakiem od shake’ów z fast foodowych sieciówek! Czym zastąpić pełne mleka, śmietany i cukru lody?
Tak naprawdę shake’a można zrobić nawet z dwóch składników – mrożonych bananów i mleczka kokosowego. Jednak sezon na truskawki właśnie się rozpoczął i trudno jest oprzeć się tym słodkim owocom, dlatego dla nas to składnik obowiązkowy! Oczywiście truskawki można też zastąpić innymi sezonowymi owocami: borówkami, jagodami, jeżynami, malinami… Ogranicza Cię tylko wyobraźnia 😉
Największą zaletą tego mrożonego deseru jest to, że można go jeść/pić bez wyrzutów sumienia! To tylko owoce, które dodadzą nam energii i zdrowej porcji witamin oraz mleczko kokosowe, które dostarczy dobrego, roślinnego tłuszczu.
Składniki na 2 porcje:
2 banany
duża garść truskawek
165 ml puszka pełnotłustego mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Banany obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika i zamrozić.
- Mleczko kokosowe wstawić na noc do lodówki.
- W dniu przygotowania wyjąć banany 15 min. przed miksowaniem.
- Mleczko kokosowe otworzyć i łyżką zebrać gęstą śmietankę. Nie wyrzucać pozostałej wody kokosowej!
- Przełożyć śmietankę do miski i ubić na ‚bitą śmietanę’. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania shake’a.
- Truskawki, banany i wodę kokosową zmiksować dokładnie do uzyskania konsystencji gęstego shake’a.
- Udekorować bitą śmietanką kokosową i truskawką.
Jedna uwaga do wpisu “Jak zrobić najlepszego wegańskiego shake’a?”