Letnie „spaghetti and meatballs”

W lecie zwykle mam ochotę na dania świeże i orzeźwiające. Podawane na zimno jedzenie nie musi jednak wcale oznaczać nudnej sałatki. Dlaczego odmawiać sobie ulubionego makaronu, kiedy można go podać w wersji letniej i rześkiej?

Ten przepis powstał dość spontanicznie, w wyniku dogłębnego researchu lodówki, w której jedynym świeżym, sezonowym produktem były soczyste pomidory. Jak się okazało, salsa wcale nie jest zarezerwowana tylko do chipsów z tortilli i doskonale sprawdza się jako sos do makaronu.

Pulpety dodają całości „mięcha”, przez co pasta jest bardziej sycąca. W przepisie pulpety są pieczone, ale wynika to z czystego lenistwa i braku ochoty na pocenie się nad gorącą patelnią 😉 Jednak masa soczewicowa jak najbardziej nadaje się również do smażenia. Można ją też obtoczyć w bułce tartej lub panko dla dodatkowej chrupkości. Meatballsy można również przygotować z innymi przyprawami i ziołami – wybierzcie te, które lubicie najbardziej i które zawsze macie w szafce!

Składniki na pulpety:

  • 1 puszka soczewicy (240g)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej, papryki wędzonej, kozieradki, bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na pomidorową salsę:

  • 2 spore pomidory
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

spaghetti-and-meatballs

Przygotowanie:

  1. W malakserze przygotować salsę pomidorową. Wszystkie składniki pulsować do momentu otrzymania salsy pomidorowej. Niektóre kawałki pomidora mogą pozostać większe. Sos doprawić do smaku i przechowywać w lodówce do momentu podania.
  2. Pulpety: Posiekaną cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie.
  3. W malakserze (nie trzeba go myć, wystarczy przetrzeć ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody z pomidorów) zmiksować soczewicę i orzechy włoskie.
  4. Dodać płatki drożdżowe, przyprawy, szczypiorek i mąkę i zmiksować.
  5. Dodać zeszklone warzywa i zmiksować krótko metodą pulsacyjną.
  6. Z masy tworzyć pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce, posmarować delikatnie oliwą i piec w 180 stopniach przez 25 min.

Podanie:

  1. Ugotowany makaron (spaghetti) wymieszać z salsą. Na talerze wyłożyć makaron, na górę ułożyć po 3-4 pulpety.

pulpety-z-soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s