Najprostsze fusili z pomidorami

To jeden z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych past. Pamiętam, że to jedna z pierwszych potraw, którą potrafiłam przyrządzić. Mimo swojej prostoty to wciąż jeden z moich ulubionych makaronów. Wystarczy dosłownie kwadrans, by go przygotować, więc idealnie sprawdzi się w dni, kiedy nie chce nam się stać w kuchni lub kiedy wracamy bardzo głodni z pracy.

Składniki potrzebne do przygotowania pasty na pewno macie już w swoich szafkach. W sezonie pomidory są słodkie i soczyste, więc sos nie potrzebuje w zasadzie żadnych dodatków i nie trzeba go dosładzać jak w przypadku pomidorów zimowych.

Ten makaron to pochwała prostoty, ale nie bójcie się eksperymentować. Dodajcie bazylię lub miętę zamiast natki, dorzućcie kilka oliwek lub łyżkę kaparów, posypcie orzeszkami piniowymi lub mozzarellą.

fusili-z-pomidorami

Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:

  • 200 g ulubionego makaronu (użyłam fusili)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka lub szalotka (opcjonalnie)
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 puszki pomidorów (u mnie koktajlowych)
  • natka pietruszki i szczypiorek
  • sól i pieprz

makaron-z-sosem

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować wodę i porządnie posolić.
  2. Wrzucić makaron i ugotować al dente ( z reguły trzeba odcedzić minutę wcześniej niż podaje instrukcja na opakowaniu).
  3. W tym czasie posiekać na plasterki czosnek i wrzucić na zimną patelnię z oliwą i szczyptą soli.
  4. Smażyć czosnek na średnim ogniu do zrumienienia.
  5. Dodać pokrojone w kostkę cebulkę i pomidora, podsmażyć chwilę aż pomidor puści sok.
  6. Wlać pomidory z puszki i dusić do czasu ugotowania makaronu.
  7. Zachować ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i odcedzić makaron.
  8. Dodać makaron do sosu, wlać ok. 1/4 szklanki wody i podgrzewać całość na mocnym ogniu do zgęstnienia sosu.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru/słodzika poza sezonem na pomidory), dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek i podawać.

makaron-z-sosem-pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s