OJ express, czyli pomarańczowa kawa?

Na ten napój natknęłam się parę dni temu przeglądając filmy kulinarne na Youtube. W życiu nie zdecydowałabym się na wykonanie go w domu, gdyby nie to, że poleciła go Youtuberka, której gust jest zbliżony do mojego. W swoich filmach Emmy zawsze skrupulatnie i bardzo obrazowo opisuje wrażenia smakowe testowanych przez nią produktów i przepisów, więc to połączenie zaintrygowało mnie i postanowiłam spróbować!

Jak duże było moje zdumienie, gdy okazało się, że Emmy ma rację! Połączenie kawy i soku pomarańczowego wydaje się dziwne, ale wbrew pozorom te dwie rzeczy dobrze się uzupełniają. Kawa sprawia, że sok pomarańczowy traci swoją kwaśność, z kolei sok sprawia, że gorycz mocnej kawy zupełnie znika.

Jest to połączenie przedziwne, ale warte spróbowania. Delikatnie słodki, głęboki smak kawy, który jednocześnie orzeźwia i nie wykrzywia buzi. To napój idealny na ciepły dzień, kiedy nie mamy ochoty na pełną mleka kawę.

OJ-express

Składniki:

  • sok pomarańczowy
  • mocne espresso
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Przygotować bardzo mocne espresso według ulubionego przepisu. Ja przygotowałam w Aeropressie.
  2. Do szklanki wrzucić kostki lodu.
  3. 3/4 szklanki zapełnić sokiem pomarańczowym.
  4. Wlać ostrożnie espresso po łyżeczce, aby uzyskać dwukolorowy napój. Podawać ze słomką lub długą łyżeczką, aby zamieszać przed spróbowaniem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s