Fusion: tajskie pesto

Puryści kuchni włoskiej już mnie nie lubią za nazwanie tego sosu „pesto”, ale moim zdaniem to słowo najlepiej oddaje jego charakter. Do przygotowania w zaledwie kilka minut, jego głównymi składnikami są zioła i orzechy, a możliwości jego wykorzystania są nieskończone.

To klasyczna kombinacja smaków kuchni azjatyckiej: słony od sosu sojowego, słodki od cukru kokosowego, ostry od chili i czosnku, kwaśny od cytryny, a zarazem świeży dzięki kolendrze!

Tajskie pesto idealnie sprawdzi się jako sos do makaronu na zimno i na ciepło. Możecie posmarować nim kanapki, zamarynować w nim tofu, lub użyć jako jeden ze składników sosu do sałatki.

Zróbcie od razu podwójną porcję, bo pesto znika w mgnieniu oka 😉

pesto-kolendrowe

Składniki:

  • 70 g nerkowców
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • sok z 1/2 – 1 cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub ostrego sosu (np. sriracha)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem.
  2. Przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce przez ok. 1 tydzień.
  3. Sos można użyć jako marynatę, sos do makaronu, smarowidło do kanapek, itd.

tofu-z-fasolka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s