Wegański jogurt kokosowy z 2 składników!

Nie jestem fanką roślinnych jogurtów sojowych. Nie odpowiada mi ich tekstura i nieciekawy posmak soi. Próbowałam też jogurtu jaglanego, ale był jeszcze gorszy. Za to małe opakowanie jogurtu kokosowego kosztuje ponad 10 zł. Dlatego zbuntowałam się i zainwestowałam w kultury bakterii jogurtowych i postanowiłam jogurt zrobić sama.

Wbrew pozorom przygotowanie domowego jogurtu wegańskiego (i niewegańskiego też ;-)) nie jest żadną sztuką. Ba, jest po prostu banalne! Wystarczy do mleczka kokosowego dodać bakterie i… czekać! Główną zaletą domowego jogurtu jest to, że mamy wpływ na jego skład, smak i konsystencję. Możemy go dosłodzić, dodać wanilię lub szczyptę soli… Możliwości jest wiele!

W internecie znajdziecie pełno sklepów, w których dostać można kultury bakterii jogurtowych. Ja wybrałam Zakwaski do jogurtu Vivo – do kupienia tutaj. Zaletą Zakwasków jest to, że po przygotowaniu jogurtu z jednej fiolki, możemy wykorzystać te same kultury bakterii do zrobienia kolejnej porcji. Wystarczy do kolejnej porcji mleczka kokosowego dodać kilka łyżek gotowego jogurtu. Et voilà 🙂

Uwagi i porady:

Jeśli chcecie uzyskać bardzo gęstą konsystencję podobną do jogurtu greckiego, użyjcie tylko tłustego mleczka kokosowego. Wtedy jednak jogurt również będzie miał więcej tłuszczu. Jogurt wyjdzie również z mleczka light, jednak nie będzie zbyt gęsty. Nie przejmujcie się jeśli po 48h jogurt wciąż jest bardzo rzadki. Po kilku godzinach w lodówce stężeje.

W przypadku łączenia mleczka pełnotłustego i light sugeruję zmiksować masę w malakserze lub blenderze ręcznym lub kielichowym. Mleczko ma tendencję do rozwarstwiania się, co może popsuć delikatnie efekt wizualny. Jednak w smaku pozostaje pyszne 🙂

 

granola-z-jogurtem

Składniki:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (użyłam 1 puszki mleczka light i 1 pełnotłustej)
  • kultury bakterii

Przygotowanie:

  1. Mleczko przelać do dużej miski. Jeśli tłusta śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej, dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wsypać 1 buteleczkę kultur bakterii i wymieszać.
  3. Miskę przykryć luźno ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 24h – 48h. Ja postawiłam ją po prostu na blacie kuchennym.
  4. Jogurt można zacząć próbować po ok. 12h. U mnie trwało to ok. 40h. Gotowy jogurt powinien być gęsty, kwaśny w smaku i zapachu. Im dłużej zostawimy masę na blacie, tym bardziej gęsta i kwaśna będzie.
  5. Gdy jogurt będzie gotowy, przełożyć go do słoiczków lub szczelnie zamykanych pojemników i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

weganski-jogurt-z-granola-i-bananem

8 myśli w temacie “Wegański jogurt kokosowy z 2 składników!

    1. Hm, minęło ponad 12 h, na wierzchu pojawił sie jakby jogurt ale reszta wyglada jak serwatka, dać mu jeszcze czas? Czy cos poszło nie tak? Mam zdjecie, na pewno ma cieplutko bo jest koło kaloryfera owinięty. Robiłam wg zaleceń. Poki co, nie spisuje go na straty tylko jeszcze odłożyłam…

      Polubienie

      1. Daj mu jeszcze czas, zamieszaj i spróbuj w smaku, czy jest kwaśny. Jeśli jeszcze nie skwaśniał, to spokojnie trzymaj go dalej. Jeśli jest już wystarczająco kwaśny, to schowaj do lodówki – tam też stężeje 🙂 Konsystencja może zależeć od mleczka kokosowego, jeśli na początku było bardzo płynne, to jogurt może również być mniej gęsty.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s