Wegański jogurt kokosowy z 2 składników!

Nie jestem fanką roślinnych jogurtów sojowych. Nie odpowiada mi ich tekstura i nieciekawy posmak soi. Próbowałam też jogurtu jaglanego, ale był jeszcze gorszy. Za to małe opakowanie jogurtu kokosowego kosztuje ponad 10 zł. Dlatego zbuntowałam się i zainwestowałam w kultury bakterii jogurtowych i postanowiłam jogurt zrobić sama.

Wbrew pozorom przygotowanie domowego jogurtu wegańskiego (i niewegańskiego też ;-)) nie jest żadną sztuką. Ba, jest po prostu banalne! Wystarczy do mleczka kokosowego dodać bakterie i… czekać! Główną zaletą domowego jogurtu jest to, że mamy wpływ na jego skład, smak i konsystencję. Możemy go dosłodzić, dodać wanilię lub szczyptę soli… Możliwości jest wiele!

W internecie znajdziecie pełno sklepów, w których dostać można kultury bakterii jogurtowych. Ja wybrałam Zakwaski do jogurtu Vivo – do kupienia tutaj. Zaletą Zakwasków jest to, że po przygotowaniu jogurtu z jednej fiolki, możemy wykorzystać te same kultury bakterii do zrobienia kolejnej porcji. Wystarczy do kolejnej porcji mleczka kokosowego dodać kilka łyżek gotowego jogurtu. Et voilà 🙂

Uwagi i porady:

Jeśli chcecie uzyskać bardzo gęstą konsystencję podobną do jogurtu greckiego, użyjcie tylko tłustego mleczka kokosowego. Wtedy jednak jogurt również będzie miał więcej tłuszczu. Jogurt wyjdzie również z mleczka light, jednak nie będzie zbyt gęsty. Nie przejmujcie się jeśli po 48h jogurt wciąż jest bardzo rzadki. Po kilku godzinach w lodówce stężeje.

W przypadku łączenia mleczka pełnotłustego i light sugeruję zmiksować masę w malakserze lub blenderze ręcznym lub kielichowym. Mleczko ma tendencję do rozwarstwiania się, co może popsuć delikatnie efekt wizualny. Jednak w smaku pozostaje pyszne 🙂

 

granola-z-jogurtem

Składniki:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (użyłam 1 puszki mleczka light i 1 pełnotłustej)
  • kultury bakterii

Przygotowanie:

  1. Mleczko przelać do dużej miski. Jeśli tłusta śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej, dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wsypać 1 buteleczkę kultur bakterii i wymieszać.
  3. Miskę przykryć luźno ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 24h – 48h. Ja postawiłam ją po prostu na blacie kuchennym.
  4. Jogurt można zacząć próbować po ok. 12h. U mnie trwało to ok. 40h. Gotowy jogurt powinien być gęsty, kwaśny w smaku i zapachu. Im dłużej zostawimy masę na blacie, tym bardziej gęsta i kwaśna będzie.
  5. Gdy jogurt będzie gotowy, przełożyć go do słoiczków lub szczelnie zamykanych pojemników i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

weganski-jogurt-z-granola-i-bananem

5 myśli w temacie “Wegański jogurt kokosowy z 2 składników!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s