Domowy kisiel malinowy z wanilią

Czy pamiętacie jeszcze domowy kisiel? Teraz najczęściej widać go tylko pod postacią proszku do rozpuszczenia w gorącej wodzie. I nikt nie wie, czy tam w ogóle są jakieś owoce? Dzisiejszy przepis składa się praktycznie tylko z owoców i nie zawiera żadnych podejrzanych składników!

Do zrobienia kisielu użyłam malin, ponieważ jest na nie sezon i są teraz najlepsze. Jest to jednak przepis uniwersalny i zamiast malin można użyć dowolnych owoców (lub soku owocowego). Kisiel doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub łyżką (albo trzema ;-)) bitej śmietany kokosowej. Dobrze też sprawdzi się na zimno z dodatkiem jogurtu kokosowego (przepis na domowy jogurt znajdziesz tu) i granoli.

 

W przepisie podaję skrobię z tapioki, jednak tylko za sprawą przypadku, bo w trakcie gotowania malin zorientowałam się, że nie mam mąki ziemniaczanej 😉 Jedyne, co znalazłam w kuchni to kulki tapioki, które składają się tylko z wody i właśnie skrobi. Dlatego przy pomocy blendera w kilka sekund wyczarowałam mąkę z tapioki.

Nie ma znaczenia jakiej skrobi użyjecie – ważne tylko, by była to skrobia, a nie zwykła mąka. Dzięki skrobi kisiel nie straci koloru i będzie przejrzysty i przyjemnie gęsty.

maliny-przepisy

Składniki:

  • koszyk malin
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku (lub 1 łyżeczka ekstraktu)
  • 1 łyżeczka skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej)

Przygotowanie:

  1. Maliny umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka.
  2. Dodać ksylitol i gotować na dość dużym ogniu aż owoce się rozpadną i stworzą gęsty sos.
  3. Masę przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  4. Sok przelać z powrotem do garnuszka i zagotować.
  5. W międzyczasie skrobię rozpuścić w 1-2 łyżkach wody.
  6. Gdy masa się zagotuje, dodać skrobię i gotować przez kilka minut do zgęstnienia.
  7. Dodać wanilię i wymieszać do połączenia.
  8. Podawać na gorąco lub schłodzony z domowym jogurtem lub bitą śmietaną kokosową.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s