Chłodnik z awokado i ogórka

Uwielbiam chłodnik z botwinki i mogłabym jeść go codziennie. Od pewnego czasu jednak przepadam też za chłodnikiem z awokado i ogórka. To idealne połączenie kremowości i świeżości. „Tłuste” i kremowe awokado doskonale komponuje się z lekko wodnistym ogórkiem i orzeźwiającą miętą.

To idealny przepis, który zrobicie w 5 minut. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera, zmiksować na gładko i doprawić do smaku! Chłodnik podajcie z kiełkami, chrupiącymi orzechami lub kawałkami awokado i rzodkiewki dla odrobiny chrupkości.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka mięty
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki oprócz mleka zmiksować dokładnie blenderem.
2. Dolać odpowiednią ilość mleka do uzyskania gęstego kremu.
3. Doprawić do smaku.
4. Podawać dobrze schłodzony z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, kiełkami, kilkoma kroplami ostrego sosu chili.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s