Uwielbiam chłodnik z botwinki i mogłabym jeść go codziennie. Od pewnego czasu jednak przepadam też za chłodnikiem z awokado i ogórka. To idealne połączenie kremowości i świeżości. „Tłuste” i kremowe awokado doskonale komponuje się z lekko wodnistym ogórkiem i orzeźwiającą miętą.
To idealny przepis, który zrobicie w 5 minut. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera, zmiksować na gładko i doprawić do smaku! Chłodnik podajcie z kiełkami, chrupiącymi orzechami lub kawałkami awokado i rzodkiewki dla odrobiny chrupkości.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- Sok z 1/2 cytryny
- pół pęczka mięty
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz mleka zmiksować dokładnie blenderem.
2. Dolać odpowiednią ilość mleka do uzyskania gęstego kremu.
3. Doprawić do smaku.
4. Podawać dobrze schłodzony z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, kiełkami, kilkoma kroplami ostrego sosu chili.