Azjatyckie tosty francuskie z sosem orzechowym

To azjatyckie czy francuskie?! To danie to wytrawna wersja klasycznych tostów francuskich z azjatycką nutą. I do tego w wersji wegańskiej, czyli bez jajek i mleka!

Zamiast jajek, bazą jest mleko roślinne z mąką z ciecierzycy. Mąka z cieciorki sprawia, że tosty są bardziej chrupiące niż ich klasyczna, jajeczna wersja. Ciasto nie przywiera też do patelni, ale polecam smażyć tosty na odrobinie oleju – dzięki temu są lepiej przyrumienione. Całość nie zajmie więcej niż 15 min, więc jest to idealne szybkie śniadanie lub lunch. Lub przekąska czy tam kolacja… 😉

Pasta miso w marynacie dodaje smaku umami, jednak jeśli jej nie macie, wystarczy dodać trochę więcej tamari / sosu sojowego. Całe danie skomponowane jest z intensywnych smaków, które doskonale się uzupełniają: słodki, słony, ostry i kwaśny. A do tego kremowy, orzechowy sos. Bajka!

Tosty:

  • 4 kromki czerstwego chleba tostowego*
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka pasty miso (można zastąpić 1 łyżeczką soli lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka tamari lub sosu sojowego
  • 1 płat nori
  • sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia (użyłam Wege smalczyku azjatyckiego)
  • do podania: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, sezam, sriracha, itp.

* Jeśli macie świeży chleb, polecam wysuszyć kromki w tosterze lub piekarniku.

azjatyckie-tosty-francuskie

Sos orzechowy:

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub ryżowego)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub szczypta chili)
  • mały ząbek czosnku
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry
  • 1-2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Podczas mieszania masa będzie co chwilę zmieniać konsystencję. Najpierw będzie wydawać się rozwarstwiona i nie do odratowania, ale mieszajcie dalej! Po 1-2 minutach uzyskacie gładki sos. Spróbujcie i doprawcie do smaku. Sos powinien być kremowo-orzechowy, słony, kwaśny, słodki i delikatnie pikantny.
  2. Mąkę wymieszać z pastą miso, tamari i mlekiem.
  3. Kromki chleba zanurzyć w przygotowanej miksturze.
  4. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu olej.
  5. Odsączyć chleb z nadmiaru marynaty i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie każdą stronę posypać sezamem i smażyć jeszcze około 1 minutę do zarumienienia ziaren.
  6. Gotowe tosty przekroić na trójkąty i przełożyć paskami nori tak, by przypominały onigiri.
  7. Podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.

tosty-w-stylu-japonskimwytrawne-tosty-francuskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s