Wegańskie ptasie mleczko z aquafaby

Ptasie mleczko to deser, który niełatwo odtworzyć samemu w domu. W internecie wiele jest przepisów wykorzystujących przeróżne składniki. Jedne opierają się na mleku skondensowanym, inne na mleku w proszku, białkach jaj. Skład oryginalnych pianek również nie daje wielu wskazówek.

Jako że z natury ptasie mleczko nie jest wegańskie (choć jest wegetariańskie, bo w swoim składzie ma agar zamiast żelatyny!), to zainspirowałam się przepisem niewegańskim podpatrzonym w Kuchni Lidla. Reszta to czysty eksperyment, który (na szczęście) okazał się stuprocentowym sukcesem! Aby ‚ozdrowić’ ten deser użyłam ksylitolu, aby go ‚zweganizować’, postanowiłam użyć popularnej od pewnego czasu aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy*.

W moim eksperymentalnym przepisie wiele było znaków zapytania i obawiałam się wielkiego bałaganu i fiaska: nie wiedziałam czy ubita aquafaba nie opadnie po dodaniu syropu cukrowego, który był de facto syropem ksylitolowym. Nie byłam pewna, czy syrop ksylitolowy będzie miał takie same właściwości jak syrop ze zwykłego cukru białego. Zastanawiałam się też, czy konieczne jest gotowanie syropu, który w oryginalnym przepisie ma spasteryzować i ‚ugotować’ białka jaj. Aquafabę można spożywać na ‚surowo’, jednak postanowiłam przygotować syrop, aby pozbyć się nieprzyjemnego, fasolowego zapachu z aquafaby. I zadziałało idealnie!

Ten przepis może wydawać się skomplikowany przez kilka technicznych procesów, jednak nie ma czego się obawiać. Poza tym robi się błyskawicznie! I smakuje dokładnie jak ptasie pianki z firmy W. 😉

*Na innych blogach czytałam, że można użyć wody z własnoręcznie gotowanej ciecierzycy, jednak nie próbowałam tego sposobu i nie gwarantuję, że zadziała. Polecam więc użyć puszki.

domowe-ptasie-mleczko

Składniki:

  • woda odsączona z 1 puszki po ciecierzycy
  • 75 g ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 1 pełna łyżeczka agaru z odrobiną wody
  • 100g gorzkiej czekolady

przepis-na-ptasie-mleczko

Przygotowanie:

  1. Wodę po ciecierzycy (=aquafabę) przelać do garnuszka i zredukować na średnim ogniu do ok. 1/2 objętości. Dzięki temu aquafaba szybciej się ubije.
  2. Zredukowany płyn schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywną, gęstą pianę z wanilią. Nie powinno to zająć więcej niż 5 min.
  3. W czasie ubijania w garnuszku zagotować syrop cukrowy z wody i ksylitolu (można tam również wrzucić wcześniej użytą laskę wanilii dla uzyskania dodatkowego aromatu).
  4. Gdy syrop się zagotuje, zdjąć garnek z ognia i cieniutkim strumieniem wlewać po ściance miski do aquafaby wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera.
  5. Łyżeczkę agaru rozpuścić w odrobinie wody i zagotować. Gotować ok. 1 min, aby aktywować agar. Wlać do masy i ponownie zmiksować.
  6. Masę wlać szybko do przygotowanej wcześniej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i przełożyć do lodówki do całkowitego zgęstnienia (zajmie to dosłownie chwilę).
  7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  8. Ptasie mleczko wyjąć z formy i pokroić klasyczne prostokąty lub inne dowolne kształty. Zanurzyć każdy kawałek w gorzkiej czekoladzie. Nadmiar zdjąć pomagając sobie dwoma widelcami lub szpatułką i położyć na papierze do pieczenia.
  9. Schłodzić do zastygnięcia czekolady i podawać!

ptasie-mleczko-z-aquafaby

7 myśli w temacie “Wegańskie ptasie mleczko z aquafaby

  1. Super przepis, ptasie mleczko lepsze od oryginału!
    Czy jeśli nie zredukuję aquafaby to zmieni się coś oprócz czasu ubijania? Czy powinnam wtedy użyć reszty składników z podwójnej porcji?

    Polubienie

    1. Dziękuję 🙂 Nie testowałam przepisu bez redukowania aquafaby, ale wydaje mi się, że zmieni się tylko czas ubijania. Ewentualnie, jeśli masa nie ubije się na sztywno, możesz spróbować dodać ok. 1/2 łyżeczki więcej agaru, żeby mieć pewność, że mleczko na pewno zastygnie 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s