Congee, wytrawna owsianka z ryżu

Congee to fantazyjna nazwa dla bardzo prostej, lecz pysznej potrawy. Ale kto chciałby przeczytać przepis na kleik ryżowy? 😉 To jednak nie taki zwykły kleik, bo może być serwowany wytrawny i taka właśnie będzie moja wersja.

W wielu azjatyckich krajach podaje się congee w różnych wersjach – słodkich i słonych – na śniadanie. Dlatego jest to swego rodzaju azjatycka owsianka. Moja wersja jest w pełni zbilansowana i może być zjedzona na śniadanie, obiad i kolację!

To danie niezwykle ciekawe za sprawą różnych tekstur i dodatków oraz wielkiej czwórki smaków: słodkiego, lepkiego ryżu, ostrego czosnku i chili, słonej soi i miso i kwaśnego kimchi. Najlepsze w tym daniu jest to, że wszystkie dodatki są opcjonalne i mogą być w pełni dostosowane do indywidualnych smaków. Dlatego dodajcie do swojego congee, co tylko chcecie i lubicie!

ryz-z-tofu

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 700 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego/tamari
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ostry sos chili (u mnie sriracha)
  • dowolne dodatki: tofu, nori, sezam, szczypiorek, marchewka, papryka, kimchi, imbir

wytrawna-owsianka

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukać na sitku i wsypać do garnka.
  2. Wlać wodę w proporcji 1:7, czyli na 100 g ryżu należy wlać 700 g wody. Posolić, po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2h.
  3. Przygotować przyprawy i ulubione dodatki.
  4. Miso rozrobić z odrobiną wody.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć czosnek. Dodać rozrobione miso, sos sojowy, ocet i ugotowany (=rozgotowany) ryż. Wymieszać do połączenia i doprawić dowolnie do smaku.
  6. Podanie: do miski nałożyć ryż i udekorować dodatkami. U mnie było to kimchi, pokrojone warzywa, szczypior, nori i tofu. Całość posypać sezamem i polać ostrym sosem (jeśli lubimy pikantne potrawy).

weganskie-congeewytrawne-congee

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s