BBQ jackfruit tostadas, czyli mini tortille z owocowym mięsem

Jeśli jeszcze nie próbowaliście jackfruita, w Polsce nazywanego chlebowcem, to nie wiecie, co tracicie! Ten przedziwny owoc ma konsystencję postrzępionego mięsa i doskonale nadaje się do smażenia czy pieczenia. Przyjmuje każdą przyprawę i sos, przez co jest bardzo uniwersalnym produktem, z którego można stworzyć wszystko!

Zamiast długo i wolno pieczonej wieprzowiny 😉 zróbcie więc perfekcyjne „BBQ pulled jackfruit”. Bez cholesterolu, niezdrowego tłuszczu i z minimalnym nakładem czasu! Mimo że przepis jest dość długi i składa się z wielu komponentów, całe danie robi się naprawdę szybko. To również świetna okazja, by zachęcić dzieci lub gości do wspólnego składania potrawy!

bbq-jackfruit

Lekko pikantny owoc w sosie barbeque doskonale komponuje się z kremowym guacamole i świeżą, owocową salsą. Natomiast tostada to kuzyn(ka?) tacosów. Małe, chrupiące krążki tortilli podpieczone w piekarniku. Każda tostada to jeden kęs, który pobudzi wszystkie kubki smakowe!

tortilla-z-jackfruitem

Składniki na BBQ jackfruit:

  • 1 puszka jackfruita w zalewie (nie w syropie!)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: 1 łyżeczka kolendry, po 1 łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i chili, szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki ketchupu (lub passaty pomidorowej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Guacamole:

  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropli ostrego sosu chili
  • sól

Salsa z grillowanego ananasa:

  • 1 pomidor
  • 1/2 małego ananasa
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 2-3 duże tortille
  • szpinak

Przygotowanie:

  1. Odsączyć jackfruita z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę.
  3. Gdy cebula będzie zeszklona dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy. Smażyć przez ok. minutę aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
  4. Owoce jackfruita postrzępić dłońmi i dodać na patelnię.
  5. Dodać resztę składników i smażyć przez 30 min na średnim ogniu do lekkiego skarmelizowania i zgęstnienia sosu.
  6. W czasie smażenia jackfruita przygotować guacamole, salsę i tortille.
  7. Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem na pastę, dodać pozostałe składniki i doprawić solą.
  8. Salsa z ananasa: pomidora i cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do miseczki. Ananasa pokroić w plastry i grillować przez 2 minuty z każdej strony na suchej patelni. Ananas ma się lekko ‚przypalić’. Zgrillowany owoc pokroić w kostkę i dodać do pomidora. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Tortille: Z placków powycinać szklanką małe kółka (jak na pierogi). Wyłożyć na blachę do pieczenia w równych odstępach i podpiec przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Placki należy pilnować, gdyż mogą się szybko spalić.
  10. Podanie: Na podpieczone placki nałożyć kilka liści szpinaku, czubatą łyżeczkę jackfruita, łyżeczkę guacamole i salsę. Smacznego! 🙂

jackfruit-przepis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s