Bezglutenowe, kokosowe pancakes

Rzadko robię pancakes, bo zwykle rano nie mam czasu lub jestem baardzo głodna i nie mogę się doczekać śniadania. Jednak ten przepis jest ekspresowy, bo razem ze smażeniem zajmuje jakieś 15 minut. Dodatkowo, nie wymaga żadnych sprzętów ani miksera, bo całą masę wystarczy wymieszać szybko widelcem.

Te bezglutenowe pancakes zrobicie ze składników, które na pewno macie zawsze w szafce (szczególnie jeśli lubicie owsianki!). Możecie też dowolnie kombinować z dodatkami. Ja zrobiłam pancakes kokosowe z cynamonem, bo uwielbiam to połączenie, ale możecie dodać do nich kakao lub karob, wanilię lub wmieszać do ciasta na przykład borówki i skórkę z cytryny. Możliwości są nieskończone!

kokosowe-pancakes

Jeśli cierpicie na celiakię i nie możecie spożywać glutenu, upewnijcie się, że płatki owsiane, które kupicie są na pewno bezglutenowe. Jeśli gluten nie jest Wam straszny, to w przepisie sprawdzi się również zwykła mąka pszenna.

Sekretnym składnikiem, który sprawia, że placuszki są puszyste i miękkie jest ocet, który w połączeniu z mlekiem roślinnym imituje maślankę. Nie pomijajcie tego kroku, jeśli chcecie, aby pancakes były pulchne.

bezglutenowe-pancakes

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki octu winnego/jabłkowego lub soku z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia
  • (opcjonalnie) łyżka cukru

Dodatki:

  • konfitura wiśniowa
  • syrop klonowy lub z agawy
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia.
  2. Do mleka dodać ocet lub sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 5 min. Mleko „zważy się” tworząc roślinną maślankę.
  3. Następnie wlać „maślankę” do suchych składników i wymieszać krótko widelcem do połączenia.
  4. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wysmarować odrobiną oleju kokosowego.
  5. Smażyć placki wybranej wielkości. Przewrócić na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się duże bąbelki. Smażyć jeszcze ok. 1 minutę z drugiej strony.
  6. Podawać ułożone w wysoką wieżę z ulubionymi dodatkami.

weganskie-pankejki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s