Knedle ze śliwkami

Polacy są jednym z nielicznych narodów, których obiady bywają słodkie. Jako dziecko uwielbiałam knedle i pierogi z owocami, pierogi (czy też kluski, jak w niektórych regionach je nazywają) leniwe i placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną. Teraz rzadko sięgam po słodkie obiady, ale przez ostatnie tygodnie chodzą za mną właśnie knedle i musiałam ulec pokusie!

To nie są jednak klasyczne knedle ze śliwkami. Nie jestem wielką fanką węgierek, które zwykle lądują w knedlach. Zdecydowanie wolę odmianę o okrągłych owocach, trochę przypominających nektarynki. O ile internet mnie nie myli jest to odmiana „Diana” 😉

Dzięki tej małej zmianie knedle są większe, a owoc w środku jeszcze odrobinę jędrny i chrupiący, co zdecydowanie wolę niż rozmokniętą papkę. W przepisie sprawdzą się jednak wszystkie owoce, więc jesteście fanami klasycznych knedli z węgierkami, użyjcie właśnie ich!

knedle-przepis

Składniki na 6 knedli:

  • 300 g ziemniaków
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • szczypta soli
  • 6 śliwek
  • cynamon
  • śmietanka (użyłam ryżowej, ale może też być mleczko kokosowe)
  • cukier kokosowy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do zimnej wody.
  2. Wodę posolić, całość zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Można je trochę rozgotować.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wystudzić w garnku.
  4. Wystudzone ziemniaki utłuc na gładkie puree, dodać mąkę, skrobię i sól i zagnieść  ciasto.
  5. Śliwki pozbawić pestek nacinając je do połowy. Do środka każdej śliwki dodać szczyptę cynamonu. Zamiast cynamonu można dodać wanilię lub kardamon.
  6. Ziemniaczane ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować ręką okrągły placek.
  7. Do środka włożyć całą śliwkę i szczelnie zlepić.
  8. Do gotującej się, osolonej wody wrzucić knedle i gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Podawać ze śmietanką, łyżką cukru i cynamonem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s