Istnieją miliony przepisów na wegański sos serowy i poniższy przepis bazuje na chyba najbardziej popularnej wersji z ziemniaków i marchewek. Zazwyczaj przygotowuję z niego „Mac&Cheese”, czyli makaron z sosem serowym (w nieroślinnej wersji to sos beszamelowy z toną sera) lub jem z domowymi chipsami z tortilli lub warzywami.
Mimo że ziemniaki i marchewki to na pewno dużo zdrowszy wybór niż masło, mąka, mleko i szklanka sera, to zawsze trochę dziwne wydawało mi się łączenie makaronu, czyli węglowodanów, ze skrobiowymi ziemniakami.
Dlatego idąc po najmniejszej linii oporu 😉 postanowiłam zamienić zwykłego ziemniaka na bataty, które przewyższają ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Oczywiście to nie znaczy, że powinniśmy zrezygnować z naszych rodzimych ziemniaków! One również mają dużo witamin, jednak ja lubię zamieniać je czasem na odrobinę zdrowszą wersję.
Rada: najlepiej przygotować od razu podwójną porcję sosu 😉 Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni albo zamrozić na ‚czarną godzinę’. Na pewno od razu zniknie na imprezie w towarzystwie nachosów.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanych batatów pokrojonych w kostkę (ok. 1 średni batat)
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
- 1 łyżka ketchupu
- 1 1/2 łyżeczki skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej)
- po 1 łyżeczce czosnku i cebuli w proszku
- 1 łyżeczka srirachy lub szczypta chili w proszku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblendować dokładnie w blenderze do uzyskania bardzo gładkiego sosu.
- Przed podaniem podgrzać. Po podgrzaniu sos zgęstnieje.
- Podawać z nachosami, warzywami lub jako sos do makaronu.
To musi być przepyszne ! Nic tylko wypróbować, czekam na płatki drożdżowe i będę testować 😉
Ciekawa opcja z tą zalewą z ogórków kiszonych.
PolubieniePolubienie
Super, daj znać jak wyszedł i z czym go podałaś 😊 smakuje dobrze ze wszystkim 😂
PolubieniePolubienie