Najlepszy krem z dyni

Jesień przyszła do nas w tym roku znacznie wcześniej niż zwykle, więc czas już odgrzebać jesiennie, rozgrzewające przepisy! Na pierwszy rzut idzie oczywiście dynia i to właśnie jej możecie się spodziewać w najbliższym czasie na blogu 😉 Będzie na słono i na słodko, a dziś zaczynamy wytrawnym przepisem na najlepszy krem z dyni!

Zupy kremy to jedne z najprostszych zup, w których wiele filozofii nie ma. Ale ten krem wyróżnia się zdecydowanie od innych dzięki magicznemu składnikowi, który zmienia cały smak! To pasta tom kha, za sprawą której krem staje się prawdziwą bombą smakową. Wszystko to za sprawą galangalu, który nadaje kwaskowaty, świeży smak.

Galangal trudno dostać w sklepie jako osobny składnik, dlatego nie czuję wyrzutów sumienia i używam gotowej pasty tom kha. Jeśli jednak macie go pod ręką, nie wahajcie się go użyć 😉

Ta zupa zachwyci każdego zmarźlucha dzięki swoim rozgrzewającym przyprawom i niezwykłej kremowości, którą daje dynia i mleczko kokosowe. To idealne danie na powitanie jesieni!

krem-z-dyni

Składniki:

  • 1kg dyni piżmowej
  • 2 łyżeczki pasty tom kha
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • sól i pieprz
  • dodatki: pestki dyni, grzanki z chleba

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dynię włożyć w całości lub przekroić na pół i ułożyć na blaszce miąższem do dołu. Piec przez około 1 godzinę, do czasu aż będzie całkowicie miękka (można sprawdzić wbijając widelec w najgrubszy punkt).
  2. Szalotkę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć do zeszklenia cebulę z czosnkiem.
  3. Dodać pastę tom kha, podsmażyć do uwolnienia aromatu.
  4. Dodać upieczoną i pozbawioną pestek dynię, zalać 1 szklanką wody i zagotować.
  5. Gotowac przez 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dolać mleczko kokosowe i doprawić solą i pieprzem.
  6. Garnek odstawić z ognia i wystudzić. Następnie zupę zblendować dokładnie w mikserze kielichowym. Jeśli używacie blendera ręcznego, możecie zmiksować zupę na gorąco i od razu podawać.
  7. Serwować z uprażonymi na patelni lub w piekarniku pestkami dyni i grzankami z ulubionego chleba.

zupa-dyniowanajlepszy-krem-z-dyni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s