Amerykanie są mistrzami przygotowywania dyni na słodko. Co roku na ich stołach królują dyniowe tarty, ciasta, słodkie bułeczki i musy. ‚Pumpkin butter’, czyli w dosłownym tłumaczeniu masło dyniowe, to kolejny słodki twór. Z masłem jednak ma tylko jedną wspólną cechę – doskonale rozsmarowuje się na chlebie! Nie ma w nim tłuszczu, cholesterolu ani ogromnej liczby kalorii.
Pumpkin butter to coś w rodzaju gładkiego i kremowego dżemu czy słodkiego smarowidła z dyni. Słodzone syropem klonowym i cukrem kokosowym oraz doprawione cynamonem i piernikowymi przyprawami sprawia, że dżem „smakuje jak jesień” (cytat testera moich przepisów ;-)). Chyba nie ma lepszej reklamy, prawda?
Ps. Już niedługo na blogu pojawią się przepisy na wykorzystanie dyniowego masła, więc nie wyjadajcie wszystkiego od razu! 😉
Składniki:
- 300 g upieczonej dyni (użyłam piżmowej)
- 40 g cukru kokosowego
- 2 łyżki syropu kloowego
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru*
*można zastąpić 2 łyżeczkami przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Upieczoną i ostudzoną dynię zmiksować na gładkie puree.
- Do rondelka z grubym dnem dodać wszystkie składniki i podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy masa zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, do zgęstnienia i delikatnego skarmelizowania, przez 20 – 30 minut. Co chwilę mieszać masę.
- Gotowe smarowidło przelać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
- Po otwarciu przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Podawać z chlebem, jako dodatek do deserów, itp.
Jedna uwaga do wpisu “Pumpkin butter, czyli dyniowe cudo”