Pumpkin butter, czyli dyniowe cudo

Amerykanie są mistrzami przygotowywania dyni na słodko. Co roku na ich stołach królują dyniowe tarty, ciasta, słodkie bułeczki i musy. ‚Pumpkin butter’, czyli w dosłownym tłumaczeniu masło dyniowe, to kolejny słodki twór. Z masłem jednak ma tylko jedną wspólną cechę – doskonale rozsmarowuje się na chlebie! Nie ma w nim tłuszczu, cholesterolu ani ogromnej liczby kalorii.

Pumpkin butter to coś w rodzaju gładkiego i kremowego dżemu czy słodkiego smarowidła z dyni. Słodzone syropem klonowym i cukrem kokosowym oraz doprawione cynamonem i piernikowymi przyprawami sprawia, że dżem „smakuje jak jesień” (cytat testera moich przepisów ;-)). Chyba nie ma lepszej reklamy, prawda?

Ps. Już niedługo na blogu pojawią się przepisy na wykorzystanie dyniowego masła, więc nie wyjadajcie wszystkiego od razu! 😉

Składniki:

  • 300 g upieczonej dyni (użyłam piżmowej)
  • 40 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki syropu kloowego
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru*

*można zastąpić 2 łyżeczkami przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Upieczoną i ostudzoną dynię zmiksować na gładkie puree.
  2. Do rondelka z grubym dnem dodać wszystkie składniki i podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy masa zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, do zgęstnienia i delikatnego skarmelizowania, przez 20 – 30 minut. Co chwilę mieszać masę.
  4. Gotowe smarowidło przelać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
  5. Po otwarciu przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Podawać z chlebem, jako dodatek do deserów, itp.

dzem-z-dyni

Jedna myśl w temacie “Pumpkin butter, czyli dyniowe cudo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s