Do zdrowego trybu życia trzeba mieć zdrowe podejście! Dlatego dziś przepis idealny na cheat meal (albo cheat day ;-)), na smutny dzień, na PMS, na kaca, albo po prostu ‚bo tak’! To fast foodowe danie to kreacja amerykańskiej sieciówki (niewegańskiej i zdecydowanie nie-zdrowej 😅) In’n’Out, w której góra frytek przykryta jest toną sosu i sera.
Jeśli czujecie ostatnio chęć na coś niezdrowego w wersji trochę lepszej, ten przepis na frytki będzie w sam raz! Możecie też poeksperymentować dowolnie i ‚uzdrowić’ go jeszcze bardziej. Na przykład ziemniaki zamienić na bataty lub seler, a danie podać z uzdrawiającym zielonym koktajlem jak poniżej 🙂 Tym sposobem zapewnicie sobie więcej niż jedną z pięciu porcji warzyw!
Składniki na 2 porcje:
Frytki:
- 3 spore ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz i opcjonalnie przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, papryka słodka i ostra, zioła
Sos „Animal style”:
- 2 łyżki wegańskiego majonezu (lub np. śmietany z tego przepisu)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 kiszony ogórek, pokrojony w drobną kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta płatków chili lub kilka kropli sosu chili (u mnie sriracha)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sos ‚serowy’ (np. z tego przepisu)
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać oliwę z przyprawami do frytek.
- Ziemniaki dokładnie umyć i nie obierać ze skóry. Następnie pokroić na cienkie frytki i dodać do miski. Dokładnie obtoczyć każdą frytkę w oliwie.
- Frytki rozłożyć na blaszce w równych odstępach, tak by nie nachodziły na siebie. Dzięki temu będą chrupiące. Piec przez 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie można przemieszać zawartość blachy i poprzewracać frytki na drugą stronę.
- Podczas pieczenia frytek przygotować sos. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w miseczce. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny lub dodać więcej chili.
- Przed podaniem podgrzać sos serowy. Jeśli trzymaliście go w lodówce, warto rozrzedzić go odrobiną wody, aby nie przypalił się.
- Podanie: frytki rozłożyć na talerzach, polać sosami i posypać pietruszką lub szczypiorkiem.