Animal style: szalone frytki ze wszystkim!

Do zdrowego trybu życia trzeba mieć zdrowe podejście! Dlatego dziś przepis idealny na cheat meal (albo cheat day ;-)), na smutny dzień, na PMS, na kaca, albo po prostu ‚bo tak’! To fast foodowe danie to kreacja amerykańskiej sieciówki (niewegańskiej i zdecydowanie nie-zdrowej 😅) In’n’Out, w której góra frytek przykryta jest toną sosu i sera.

Jeśli czujecie ostatnio chęć na coś niezdrowego w wersji trochę lepszej, ten przepis na frytki będzie w sam raz! Możecie też poeksperymentować dowolnie i ‚uzdrowić’ go jeszcze bardziej. Na przykład ziemniaki zamienić na bataty lub seler, a danie podać z uzdrawiającym zielonym koktajlem jak poniżej 🙂 Tym sposobem zapewnicie sobie więcej niż jedną z pięciu porcji warzyw!

 

frytki-z-sosem

Składniki na 2 porcje:

Frytki:

  • 3 spore ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i opcjonalnie przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, papryka słodka i ostra, zioła

Sos „Animal style”:

  • 2 łyżki wegańskiego majonezu (lub np. śmietany z tego przepisu)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 kiszony ogórek, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta płatków chili lub kilka kropli sosu chili (u mnie sriracha)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sos ‚serowy’ (np. z tego przepisu)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać oliwę z przyprawami do frytek.
  2. Ziemniaki dokładnie umyć i nie obierać ze skóry. Następnie pokroić na cienkie frytki i dodać do miski. Dokładnie obtoczyć każdą frytkę w oliwie.
  3. Frytki rozłożyć na blaszce w równych odstępach, tak by nie nachodziły na siebie. Dzięki temu będą chrupiące. Piec przez 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie można przemieszać zawartość blachy i poprzewracać frytki na drugą stronę.
  4. Podczas pieczenia frytek przygotować sos. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w miseczce. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny lub dodać więcej chili.
  5. Przed podaniem podgrzać sos serowy. Jeśli trzymaliście go w lodówce, warto rozrzedzić go odrobiną wody, aby nie przypalił się.
  6. Podanie: frytki rozłożyć na talerzach, polać sosami i posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

domowe-frytki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s