Jesienne słoiczki dyniowe

Tak jak obiecywałam, dzisiaj będzie przepis na wykorzystanie masła dyniowego, które pojawiło się na blogu w zeszłym tygodniu. Jeśli macie ochotę na jesienny, cynamonowo-piernikowy, dyniowy deser, koniecznie zróbcie te słoiczki!

Kremowy budyń dyniowy przekładany jest bitą kokosową śmietanką i chrupiącą, orzechową granolą! Czego chcieć więcej w chłodny, październikowy wieczór?😉 No, może jeszcze gorącej czekolady w zestawie!

dyniowo-kokosowy-budynpudding-weganski

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g masła dyniowego (z tego przepisu)
  • 2 małe puszki (165 ml) mleczka kokosowego (jedno może być light)
  • po 1/2 łyżeczki: wanilii i cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki z ciecierzycy lub skrobi ziemniaczanej
  • orzechowa granola (lub inna dowolna)
  • opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego

dyniowe-sloiczki

Przygotowanie:

  1. W przeddzień przygotowania deseru 1 puszkę mleczka (pełnotłustego) włożyć do lodówki.
  2. Następnego dnia przygotować pudding dyniowy: do rondelka z grubym dnem dodać masło dyniowe (z tego przepisu), drugą puszkę mleczka (może być to mleczko light), przyprawy, mąkę z ciecierzycy oraz jeśli używamy, syrop klonowy. Wymieszać dokładnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać do zgęstnienia i uzyskania budyniowej konsystencji.
  4. Gotowy pudding przelać do czystej miski i przykryć dokładnie folią spożywczą. Folia musi dotykać masy, aby nie utworzył się kożuch.
  5. Budyń schłodzić w lodówce.
  6. Schłodzoną puszkę mleczka otworzyć i łyżką wybrać do drugiej miski gęstszą część. Pozostały płyn wykorzystać w innym przepisie (np. do smoothie).
  7. Mleczko ubić na bitą śmietanę. Można delikatnie dosłodzić lub dodać wanilię lub cynamon, ale nie jest to konieczne.
  8. Podanie: Do słoiczków lub szklanek wsypać na dno cienką warstwę granoli. Przełożyć budyniem, następnie bitą śmietanką kokosową i powtórzyć wszystkie warstwy. Udekorować odrobiną granoli i np. wiórkami kokosowymi. Podawać schłodzone.

deser-dyniowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s