Tak jak obiecywałam, dzisiaj będzie przepis na wykorzystanie masła dyniowego, które pojawiło się na blogu w zeszłym tygodniu. Jeśli macie ochotę na jesienny, cynamonowo-piernikowy, dyniowy deser, koniecznie zróbcie te słoiczki!
Kremowy budyń dyniowy przekładany jest bitą kokosową śmietanką i chrupiącą, orzechową granolą! Czego chcieć więcej w chłodny, październikowy wieczór?😉 No, może jeszcze gorącej czekolady w zestawie!
Składniki na 2 porcje:
- 100 g masła dyniowego (z tego przepisu)
- 2 małe puszki (165 ml) mleczka kokosowego (jedno może być light)
- po 1/2 łyżeczki: wanilii i cynamonu
- 1 łyżeczka mąki z ciecierzycy lub skrobi ziemniaczanej
- orzechowa granola (lub inna dowolna)
- opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
- W przeddzień przygotowania deseru 1 puszkę mleczka (pełnotłustego) włożyć do lodówki.
- Następnego dnia przygotować pudding dyniowy: do rondelka z grubym dnem dodać masło dyniowe (z tego przepisu), drugą puszkę mleczka (może być to mleczko light), przyprawy, mąkę z ciecierzycy oraz jeśli używamy, syrop klonowy. Wymieszać dokładnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Masę podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać do zgęstnienia i uzyskania budyniowej konsystencji.
- Gotowy pudding przelać do czystej miski i przykryć dokładnie folią spożywczą. Folia musi dotykać masy, aby nie utworzył się kożuch.
- Budyń schłodzić w lodówce.
- Schłodzoną puszkę mleczka otworzyć i łyżką wybrać do drugiej miski gęstszą część. Pozostały płyn wykorzystać w innym przepisie (np. do smoothie).
- Mleczko ubić na bitą śmietanę. Można delikatnie dosłodzić lub dodać wanilię lub cynamon, ale nie jest to konieczne.
- Podanie: Do słoiczków lub szklanek wsypać na dno cienką warstwę granoli. Przełożyć budyniem, następnie bitą śmietanką kokosową i powtórzyć wszystkie warstwy. Udekorować odrobiną granoli i np. wiórkami kokosowymi. Podawać schłodzone.