Kokosowy bekon to świetna posypka do sałatek czy makaronów, chrupiący element do kanapek lub po prostu świetna przekąska. Lekko słodkie i wędzone od papryki kawałki kokosa imitują smak bekonu, a kokos jest praktycznie niewyczuwalny. Będziecie chcieli posypywać nim każde danie!
Bekon przechowujcie słoiku lub w szczelnie zamykanym pudełku, a będziecie cieszyć się nim przez długie tygodnie. Tylko że na pewno tak długo nie przetrwa, więc może lepiej od razu zrobić potrójną porcję 😉
Składniki:
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 1 łyżka sosu sojowego/tamari
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub agawy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 150°C.
- Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce.
- Dodać płatki kokosowe i dokładnie wymieszać, by każdy płatek był pokryty.
- Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wyłożyć równomiernie płatki.
- Piec w piekarniku przez ok. 15-20 min. Co 5 min przemieszać.
- Nie odchodzić od piekarnika! Płatki szybko się palą, więc należy cały czas obserwować „bekon”.
Jedna uwaga do wpisu “Kokosowy bekon”