Kokosowy bekon

Kokosowy bekon to świetna posypka do sałatek czy makaronów, chrupiący element do kanapek lub po prostu świetna przekąska. Lekko słodkie i wędzone od papryki kawałki kokosa imitują smak bekonu, a kokos jest praktycznie niewyczuwalny. Będziecie chcieli posypywać nim każde danie!

Bekon przechowujcie słoiku lub w szczelnie zamykanym pudełku, a będziecie cieszyć się nim przez długie tygodnie. Tylko że na pewno tak długo nie przetrwa, więc może lepiej od razu zrobić potrójną porcję 😉

bekon-kokosowy-przepis

Składniki:

  • 1 szklanka płatków kokosowych
  • 1 łyżka sosu sojowego/tamari
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub agawy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  2. Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce.
  3. Dodać płatki kokosowe i dokładnie wymieszać, by każdy płatek był pokryty.
  4. Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wyłożyć równomiernie płatki.
  5. Piec w piekarniku przez ok. 15-20 min. Co 5 min przemieszać.
  6. Nie odchodzić od piekarnika! Płatki szybko się palą, więc należy cały czas obserwować „bekon”.

sos-serowy-z-ziemniaka

Jedna myśl w temacie “Kokosowy bekon

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s