Uwielbiam owocowe i zielone smoothie, ale gdy tylko kończy się lato i zaczynają deszczowe, jesienne poranki marzę tylko o ciepłych, rozgrzewających śniadaniach. Dlatego zwykle w sezonie jesienno-zimowym, czyli przez prawie 3/4 roku 😉 moim pierwszym posiłkiem jest owsianka, jaglanka lub quinoa.
Ostatnio jednak na bazarach króluje dynia i chciałam zrobić jesienne smoothie z dynią. Zawsze piekę dużą dynię w całości, blenduję na puree i trzymam w lodówce przez kolejne dni. Któregoś październikowego ranka wyciągnęłam puree z myślą zrobienia smoothie, jednak pogoda za oknem aż prosiła o coś gorącego. Dlaczego by więc nie zrobić smoothie w wersji na ciepło i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu?
Tak też zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę! Dynia zmiksowana z płatkami owsianymi i podgrzana zmienia się w gęstą, gładką owsiankę. Dodatek przyprawy korzennej i cynamonu sprawia, że śniadanie jest jeszcze bardziej rozgrzewające. Idealna propozycja na zdrowe i pyszne jesienne śniadanie!
Składniki:
- 150 g puree z dyni (uprzednio upieczonej lub ugotowanej na parze)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 – 3/4 szklanki wody
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i przyprawy korzennej
- ulubione mleko roślinne
- 1/2 banana
- dodatki: garść orzechowej granoli, nasiona chia, nasiona konopi, cynamon
Przygotowanie:
- W blenderze zmiksować dynię, syrop klonowy, płatki owsiane, przyprawy i 1/2 szklanki wody. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolać więcej wody.
- Masę przelać do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia i uzyskania konsystencji owsianki.
- Pod koniec gotowania dodać odrobinę mleka roślinnego dla dodatkowej kremowości.
- Gorące smoothie przelać do miseczki, udekorować plastrami banana i pozostałymi dodatkami. Całość można oprószyć dodatkowo cynamonem.