Kremowy sos Cezar

Jeśli marzysz o sosie puszystym jak domowy majonez, który sprawi, że każda sałatka stanie się kremowa i pyszna, a w dodatku nie utonie w tłuszczu… to ten sos jest dla Ciebie!

Nerkowce, które są jednymi z najbardziej kremowych i maślanych w smaku orzechów, doskonale sprawdzają się w roli kremowych sosów śmietanowych. Są na tyle miękkie, że mocny blender rozprawi się z nimi i zmiksuje na gładki, niesamowicie kremowy sos.

Jeśli macie naprawdę dobry blender jak Vitamix lub Nutribullet, możecie skrócić czas moczenia orzechów. Przy standardowych blenderach polecam namoczyć orzechy przez całą noc, a najlepiej zawsze trzymać w lodówce słoik z nerkowcami pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś kremowego 😉

Nie bójcie się również zatrważającej ilości czosnku! Upieczony czosnek staje się delikatny i słodki, dodając wspaniałego aromatu całej miksturze. Jeśli nie chce Wam się piec czosnku – zastąpcie go małym ząbkiem świeżego lub 1 łyżeczką czosnku w proszku.

Sos dobrze sprawdzi się w sałatce z jarmużem, klasycznej sałatce Cezar lub nawet jako dodatek do sosu do makaronu, który nada kremowości jak słodka śmietanka.

salatka-cezar

Składniki:

  • pół główki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
  2. Z główki czosnku odkroić kilka milimetrów górnej części tak, by odsłonić ząbki. Polać ząbki oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  3. Upieczony czosnek wystudzić. Do przygotowania sosu użyć połowy główki (resztę można wykorzystać do innych sosów lub dań).
  4. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i miksować przez 1-2 minuty do uzyskania puszystego i gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Sos przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

3 myśli w temacie “Kremowy sos Cezar

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s