Jeśli marzysz o sosie puszystym jak domowy majonez, który sprawi, że każda sałatka stanie się kremowa i pyszna, a w dodatku nie utonie w tłuszczu… to ten sos jest dla Ciebie!
Nerkowce, które są jednymi z najbardziej kremowych i maślanych w smaku orzechów, doskonale sprawdzają się w roli kremowych sosów śmietanowych. Są na tyle miękkie, że mocny blender rozprawi się z nimi i zmiksuje na gładki, niesamowicie kremowy sos.
Jeśli macie naprawdę dobry blender jak Vitamix lub Nutribullet, możecie skrócić czas moczenia orzechów. Przy standardowych blenderach polecam namoczyć orzechy przez całą noc, a najlepiej zawsze trzymać w lodówce słoik z nerkowcami pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś kremowego 😉
Nie bójcie się również zatrważającej ilości czosnku! Upieczony czosnek staje się delikatny i słodki, dodając wspaniałego aromatu całej miksturze. Jeśli nie chce Wam się piec czosnku – zastąpcie go małym ząbkiem świeżego lub 1 łyżeczką czosnku w proszku.
Sos dobrze sprawdzi się w sałatce z jarmużem, klasycznej sałatce Cezar lub nawet jako dodatek do sosu do makaronu, który nada kremowości jak słodka śmietanka.
Składniki:
- pół główki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 70 g orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
- Z główki czosnku odkroić kilka milimetrów górnej części tak, by odsłonić ząbki. Polać ząbki oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Upieczony czosnek wystudzić. Do przygotowania sosu użyć połowy główki (resztę można wykorzystać do innych sosów lub dań).
- Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i miksować przez 1-2 minuty do uzyskania puszystego i gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
3 uwagi do wpisu “Kremowy sos Cezar”