Czy zauważyliście już moją miłość do dyni? 😉 Sezon na nią trwa, więc wykorzystuję to ze wszystkich sił!
Tym razem proponuję dynię jako składnik korzennej granoli. Dynia gra w niej podwójną rolę. Po pierwsze dodaje naturalnej słodyczy bez tony dodatkowego cukru, który jest częstym składnikiem uchodzącej za zdrową granoli. Po drugie, doskonale skleja masę, co pozwala uzyskać większe kawałki granoli.
Nigdy wcześniej nie udawało mi się zrobić granoli, która w swojej strukturze przypomina tę sklepową, posklejaną (w dobrym tego słowa znaczeniu!) i chrupiącą. Dzięki puree z dyni można osiągnąć ten sam efekt bez syropu glukozowo-fruktozowego 😉 Poza tym, to dobry sposób na dodanie porcji warzyw do swojego śniadania!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 1 łyżka (15 g) oleju kokosowego
- 2 łyżki (45 g) dobrej jakości naturalnego miodu lub syropu klonowego
- 50 g upieczonej dyni (puree)
- 1 łyżeczka cynamonu
- po szczypcie: soli, gałki muszkatołowej, imbiru i suszonej skórki pomarańczowej
- po 1 łyżce: pestek dyni, orzechów włoskich, wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuścić olej, miód (lub syrop klonowy) i dynię mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Zestawić z ognia i dodać pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszać tak, aby każdy płatek owsiany był pokryty mokrą masą.
- Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Granolę wyłożyć w równej warstwie na blaszce. Mogą pozostać grudki, wtedy granola będzie miała większe kawałki.
- Piec przez ok. 40 min, co 15 minut mieszając masę, by piekła się równomiernie.
- Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Propozycja podania: ulubiony jogurt (lub domowy z tego przepisu), sezonowe owoce, wiórki kokosowe
Uwielbiam dyniowe słodkości, ta granola musi być pyszna! 🙂
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba