Krwawe halloweenowe babeczki

Prawie każdego roku bojkotuję Halloween i nie przygotowuję przesłodzonych, czasochłonnych halloweenowych słodyczy. Nie mam ani cierpliwości, ani talentu cukierniczego do robienia w domu takich cudów. Ani też gości-brzdąców, którym mogłyby spodobać się takie twory 😉

Zwykle Pinterestowe i Instagramowe przepisy na halloweenowe desery i słodycze są przesłodzone, niejadalne za sprawą masy cukrowej lub lukru i wymagają skomplikowanego sprzętu lub rzemieślniczej ręki. Ja lubię zdrowie i prostotę, więc proponuję czekoladowe babeczki, które wykona nawet największy przeciwnik pichcenia 🙂

Jeśli tak jak mi nie chce Wam się kombinować i szukacie prostego sposobu na transformację zwykłych, pysznych babeczek w zabawny halloweenowy deser, spróbujcie tych babeczek! To prosty przepis, który nie wymaga drogiego sprzętu ani kolorowych żelek, posypek cukrowych i żadnych dodatków. Każdy składnik jest w pełni naturalny i zdrowy 🙂

Składniki na 10 babeczek:

  • czekoladowe muffiny z tego przepisu
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka dowolnego słodzika (u mnie syrop klonowy)
  • 1 łyżeczka pasty lub proszku waniliowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka łyżeczek domowej żurawiny (przepis poniżej)

Domowa konfitura z żurawiny:

  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki ksylitolu (lub dowolnego słodzika)

Przygotowanie:

  1. W przeddzień przygotowania włóż puszki mleczka kokosowego do lodówki.
  2. Przygotuj żurawinę: do garnka z grubym dnem wsyp wszystkie składniki konfitury i gotuj na średnim ogniu aż żurawina zacznie się rozpadać i ‚strzelać’. Zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
  3. Przygotuj jedną porcję babeczek z tego przepisu. Możesz również użyć swojego ulubionego przepisu na czekoladowe babeczki.
  4. Z mleczka kokosowego wybierz łyżką stałą część i przełóż do dużej miski. Dodaj syrop klonowy i wanilię i ubij na sztywną pianę. Wodę z puszki po mleczku możesz użyć do smoothie lub porannej owsianki.
  5. Przełóż ubite mleczko do rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej i odetnij róg z jednej strony. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ‚bitą śmietanę’  tworząc wysoki rożek. Blachę wstaw na kilka godzin (lub na całą noc) do zamrażarki.
  6. Z babeczek wykroić środek za pomocą małego nożyka uważając, by nie zrobić dziury na wylot. Do środka nałożyć konfiturę żurawinową.
  7. Czekoladę roztopić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Odstawić na 10 minut do ostygnięcia.
  8. Zamrożone rożki bitej śmietanki kokosowej wyjąć z zamrażarki, odczekać 5-10 minut, aby odrobinę odtajały i oblać dokładnie czekoladą. Oblane rożki nałożyć na każdą babeczkę.
  9. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia i podawać.
  10. Smacznego Halloween!

muffiny-halloweenhalloween-przepisy

Jedna myśl w temacie “Krwawe halloweenowe babeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s