Prawie każdego roku bojkotuję Halloween i nie przygotowuję przesłodzonych, czasochłonnych halloweenowych słodyczy. Nie mam ani cierpliwości, ani talentu cukierniczego do robienia w domu takich cudów. Ani też gości-brzdąców, którym mogłyby spodobać się takie twory 😉
Zwykle Pinterestowe i Instagramowe przepisy na halloweenowe desery i słodycze są przesłodzone, niejadalne za sprawą masy cukrowej lub lukru i wymagają skomplikowanego sprzętu lub rzemieślniczej ręki. Ja lubię zdrowie i prostotę, więc proponuję czekoladowe babeczki, które wykona nawet największy przeciwnik pichcenia 🙂
Jeśli tak jak mi nie chce Wam się kombinować i szukacie prostego sposobu na transformację zwykłych, pysznych babeczek w zabawny halloweenowy deser, spróbujcie tych babeczek! To prosty przepis, który nie wymaga drogiego sprzętu ani kolorowych żelek, posypek cukrowych i żadnych dodatków. Każdy składnik jest w pełni naturalny i zdrowy 🙂
Składniki na 10 babeczek:
- czekoladowe muffiny z tego przepisu
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1 łyżka dowolnego słodzika (u mnie syrop klonowy)
- 1 łyżeczka pasty lub proszku waniliowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kilka łyżeczek domowej żurawiny (przepis poniżej)
Domowa konfitura z żurawiny:
- 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki ksylitolu (lub dowolnego słodzika)
Przygotowanie:
- W przeddzień przygotowania włóż puszki mleczka kokosowego do lodówki.
- Przygotuj żurawinę: do garnka z grubym dnem wsyp wszystkie składniki konfitury i gotuj na średnim ogniu aż żurawina zacznie się rozpadać i ‚strzelać’. Zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Przygotuj jedną porcję babeczek z tego przepisu. Możesz również użyć swojego ulubionego przepisu na czekoladowe babeczki.
- Z mleczka kokosowego wybierz łyżką stałą część i przełóż do dużej miski. Dodaj syrop klonowy i wanilię i ubij na sztywną pianę. Wodę z puszki po mleczku możesz użyć do smoothie lub porannej owsianki.
- Przełóż ubite mleczko do rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej i odetnij róg z jednej strony. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ‚bitą śmietanę’ tworząc wysoki rożek. Blachę wstaw na kilka godzin (lub na całą noc) do zamrażarki.
- Z babeczek wykroić środek za pomocą małego nożyka uważając, by nie zrobić dziury na wylot. Do środka nałożyć konfiturę żurawinową.
- Czekoladę roztopić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Odstawić na 10 minut do ostygnięcia.
- Zamrożone rożki bitej śmietanki kokosowej wyjąć z zamrażarki, odczekać 5-10 minut, aby odrobinę odtajały i oblać dokładnie czekoladą. Oblane rożki nałożyć na każdą babeczkę.
- Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia i podawać.
- Smacznego Halloween!
Jedna myśl w temacie “Krwawe halloweenowe babeczki”