Kaszotto z kurkami

To już ostatnie dni sezonu na kurki, więc korzystam póki mogę,aby nasycić się nimi do kolejnej jesieni. To danie powstało spontanicznie, z braku ryżu do risotto na kuchennej szafce. Ale wyszło jeszcze lepiej niż z ryżem!

Uwielbiam kaszę gryczaną, która po delikatnym podprażeniu na patelni nabiera jeszcze bardziej orzechowego aromatu! Idealnie komponuje się z leśnymi grzybami. Całości dopełnia intensywnie pachnący rozmaryn. Jeśli nie macie kurek, zastąpcie je  borowikami, a gdy nie macie żadnych świeżych grzybów pod ręką, namoczcie trochę suszonych!

To fantastyczny obiad, który robi się w 30 min. ze składników, które w większości macie już w domu 🙂

fullsizeoutput_1f1b

Składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g kurek
  • 120 g kaszy gryczanej
  • 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • mała gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić i dokładnie wysuszyć. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości.
  2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kurki. Smażyć na dużym ogniu do zrumienienia. Można smażyć partiami tak, aby kurki nie puściły za dużo wody i nie zagotowały się.
  3. Kurki zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na bok.
  4. Zmniejszyć ogień na średni. W razie potrzeby na patelnię dodać więcej oliwy i dorzucić cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę, do uwolnienia aromatu.
  5. Następnie dodać kaszę gryczaną i podprażyć przez 1 minutę.
  6. Jeśli używamy, wlać wino i odparować. Następnie dodać bulion lub wodę.
  7. Całość zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min, do wchłonięcia całego płynu.
  8. Posiekać drobno rozmaryn.
  9. Doprawić solą i pieprzem, dodać kurki oraz zioła i dokładnie wymieszać.

Propozycja podania: z sałatką z rukoli skropionej oliwą i sokiem z cytryny.

fullsizeoutput_1f1d

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s