Dyniowe ciastka z domową białą czekoladą

Uwielbiam dynię za jej wszechstronność. Wykorzystuję ją do dań wytrawnych i słodkich, przerabiam na puree albo kroję w plastry i kostkę… Wiele osób mówi, że dynia nie ma smaku, jednak moim zdaniem ma go naprawdę dużo! Lekko słodka, trochę jak batat.

Lubię dodawać ją do deserów, ponieważ nadaje naturalnej słodyczy, dzięki której mogę użyć mniej dodanego cukru. Dodatkowo warzywne lub owocowe puree dodaje wilgotności, przez co wypiekom nie można się oprzeć!

Jeśli jeszcze nie macie dość dyni i zastanawiacie się, co z nią zrobić, zróbcie ciastka! To standardowy przepis na ‚chocolate chip cookies’ z małymi zmianami, dzięki którym ciastka są zdrowsze. Za sprawą dyni przepis wykorzystuje mniej cukru i mniej tłuszczu, ponieważ połowę masła/oleju zastąpiłam puree z dyni.

Jeśli bardzo mocno liczycie kalorie, możecie odpuścić przygotowanie białej czekolady. Ciastka będą i tak pyszne. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę zdrowej rozpusty 😉

dyniowe-ciastkaprzepis-na-ciastka

Składniki:

  • 1/4 szklanki puree z dyni (uprzednio upieczonej lub ugotowanej na parze)
  • 1/4 szklanki wegańskiego masła lub oleju kokosowego (użyłam tego)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego)
  • 1 1/2 szklanki mąki owsianej
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki surowego ziarna kakao
  • domowa biała czekolada (przepis poniżej)

Biała czekolada:

  • 35 g masła kakaowego
  • 50 g pudru z ksylitolu*
  • szczypta proszku waniliowego**
  • 1 łyżeczka mleczka kokosowego w proszku

* ksylitol zmiskować w blenderze na drobny puder
** można zastąpić cynamonem, lepiej nie ekstrakt

weganskie-ciastka-z-dynia

Przygotowanie:

  1. Najpierw zrobić czekoladę. Masło kakaowe rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. W osobnej misce przesiać ksylitol, proszek waniliowy i mleczko w proszku. Do rozpuszczonego masła wsypywać stopniowo puder mieszając trzepaczką.
  3. Masę przelać do dowolnej foremki i wstawić do lodówki do zgęstnienia, ok. 20 minut.
  4. Przygotować ciasteczka: W misce umieścić puree z dyni, wegańskie masło lub olej kokosowy, cukier i ksylitol. Masę utrzeć ręcznym mikserem do połączenia składników.
  5. Dodać mleko kokosowe i wymieszać.
  6. W osobnej misce połączyć mąkę z sodą, proszkiem i solą. Do mokrych składników dodać suche i zmiksować krótko do połączenia.
  7. Na koniec wsypać surowe ziarna kakao i posiekaną białą czekoladę.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

weganskie-ciastka-z-czekolada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s