Dahl z soczewicy z warzywnym curry

Od prawie roku jeżdżę regularnie na weekendy z jogą pod Kazimierz Dolny, do niewielkich gościńców, gdzie właściciele raczą nas pysznymi, wegetariańskimi daniami. Pomysł na to danie podkradłam właśnie z jednego z nich. W deszczowy, chłodny, niedzielny obiad zaserwowano nam warzywne curry z mlekiem kokosowym i soczewicowy dahl, które idealnie rozgrzały nas po intensywnym treningu.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie odtworzyła tego przepysznego obiadu następnego dnia w domu. Dodałam kilka przypraw, pozmieniałam niektóre składniki i tak powstał obiad idealny na jesienno-zimowe dni.

To dania jednogarnkowe, które możecie w pełni dostosować zmieniając warzywa czy przyprawy. Spróbujcie jednak dodać świeżego ogórka! Mimo że podduszony ogórek może wydawać się nieciekawy, smakuje naprawdę dobrze i dodaje lekkości całemu daniu!

fullsizeoutput_1f20

Składniki na dahl:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego

fullsizeoutput_1f21

Warzywne curry:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie dahlu:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na średnim ogniu rozgrzać w rondelku olej kokosowy i dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
  2. Następnie dodać kurkumę i curry i podprażyć do uwolnienia aromatu.
  3. Wsypać soczewicę, wymieszać całość i wlać wodę i pomidory.
  4. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż soczewica będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać.
  5. Na koniec dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem do smaku i wyłączyć palnik.

Przygotowanie warzywnego curry:

  1. Przygotować warzywa: cebulę, czosnek i imbir posiekać, pozostałe warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki.
  2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir.
  3. Dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć przez 30 sekund do uwolnienia aromatów.
  4. Następnie dodać marchewkę i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodać paprykę i cukinię i smażyć jeszcze 5 minut.
  5. Na koniec dodać ogórek. Gdy zmięknie, wlać mleko kokosowe, wymieszać całość i dusić jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z dahlem lub ryżem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s