Od prawie roku jeżdżę regularnie na weekendy z jogą pod Kazimierz Dolny, do niewielkich gościńców, gdzie właściciele raczą nas pysznymi, wegetariańskimi daniami. Pomysł na to danie podkradłam właśnie z jednego z nich. W deszczowy, chłodny, niedzielny obiad zaserwowano nam warzywne curry z mlekiem kokosowym i soczewicowy dahl, które idealnie rozgrzały nas po intensywnym treningu.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie odtworzyła tego przepysznego obiadu następnego dnia w domu. Dodałam kilka przypraw, pozmieniałam niektóre składniki i tak powstał obiad idealny na jesienno-zimowe dni.
To dania jednogarnkowe, które możecie w pełni dostosować zmieniając warzywa czy przyprawy. Spróbujcie jednak dodać świeżego ogórka! Mimo że podduszony ogórek może wydawać się nieciekawy, smakuje naprawdę dobrze i dodaje lekkości całemu daniu!
Składniki na dahl:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 150 ml mleczka kokosowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Warzywne curry:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie dahlu:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na średnim ogniu rozgrzać w rondelku olej kokosowy i dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Następnie dodać kurkumę i curry i podprażyć do uwolnienia aromatu.
- Wsypać soczewicę, wymieszać całość i wlać wodę i pomidory.
- Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż soczewica będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać.
- Na koniec dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem do smaku i wyłączyć palnik.
Przygotowanie warzywnego curry:
- Przygotować warzywa: cebulę, czosnek i imbir posiekać, pozostałe warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir.
- Dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć przez 30 sekund do uwolnienia aromatów.
- Następnie dodać marchewkę i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodać paprykę i cukinię i smażyć jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodać ogórek. Gdy zmięknie, wlać mleko kokosowe, wymieszać całość i dusić jeszcze przez ok. 10 minut.
- Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z dahlem lub ryżem.