Pieczony naleśnik „Dutch baby”

Ten przepis wcale nie miał znaleźć się na blogu, ale zdjęcie, które opublikowałam jakiś czas temu na Instagramie zrobiło furorę i wielu z Was pytało o przepis. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na to pyszne śniadanie, idealne na leniwy weekend, kiedy chcecie zjeść coś bardziej wyjątkowego, ale nie chce Wam się stać przy garach 😉

Dutch baby pancake to ciasto naleśnikowe, którego się nie smaży, a piecze w wysokiej temperaturze. To jeden duży naleśnik do podziału z ukochaną osobą, dlatego jest idealny dla leniuchów, którzy tak jak ja nie lubią smażyć naleśników przez cały poranek 😉

Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze naleśnik bardzo wyrasta i napusza się w piekarniku tylko po to, by z gracją opaść w zaledwie kilka minut po upieczeniu. Dlatego podajcie go z piekarnika prosto do stołu jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie! Klasyczne dodatki to sok z cytryny i warstwa cukru pudru, ale sprawdzi się również czekolada, konfitura czy toffi.

Uwaga: Ten przepis jest wegetariański i beznabiałowy.

dutch-baby-pancake

Składniki na 1 naleśnik o średnicy 20 cm (2 porcje):

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • opcjonalnie: łyżka ksylitolu lub dowolnego słodzika
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do tortownicy lub okrągłej foremki o średnicy około 20 cm wrzucić łyżeczkę oleju kokosowego i wstawić do piekarnika do nagrzania.
  2. Pozostałe składniki zmiksować dokładnie w blenderze.
  3. Gdy piekarnik wraz z foremką będzie rozgrzany wlać masę naleśnikową.
  4. Piec przez 20 min. Naleśnik mocno urośnie w piekarniku, aby kilka minut po wyjęciu opaść całkowicie, więc podawać do stołu prosto po wyjęciu z piekarnika.
  5. Podawać polane syropem klonowym i sokiem z cytryny, z konfiturą lub cukrem pudrem (np. zrobionym z ksylitolu).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s