Po ostatniej podróży do Rzymu na nowo odkryłam włoskie smaki i jeszcze bardziej zakochałam się we włoskiej kuchni. Ponad 7 lat temu, gdy byłam w Rzymie ostatni raz, nie miałam żadnych dietetycznych restrykcji ani wymogów. Mimo tego, że teraz zwracam większą uwagę na to, co znajduje się na moim talerzu, wciąż mogłam cieszyć się pyszną i rozpustną włoską kuchnią. W Rzymie można znaleźć coraz więcej miejsc z wegetariańskimi i wegańskimi opcjami, a w dodatku w każdej knajpie można poprosić o wymianę jakiegoś składnika na inny.
Dzięki temu odkrywałam zupełnie nowe smaki, inspiracje i pomysły do tworzenia nowych dań. A to czego odkryć nie mogłam skrupulatnie zapisywałam w pamięci jako danie do zrobienia w domu! I tak dziś rozpoczynam serię włoskich klasyków jedną z tradycyjnych past z regionu Lacio – Cacio e pepe, czyli w dosłownym tłumaczeniu ser i pieprz. I to dokładnie opisuje tę pastę.
Nie brzmi zbyt atrakcyjnie? Nie zrażajcie się jeszcze! Włosi są mistrzami prostoty i minimalnej liczby składników i to danie to potwierdza. Poniższy przepis został przeze mnie zweganizowany, ale bez problemu możecie wykonać go w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej.
Składniki na 2 porcje:
- 150 – 200 g makaronu
- 40 g twardego sera* (użyłam tego wegańskiego)
- 2 łyżeczki masła lub oliwy
- świeżo mielony pieprz
- ok. 1/2 szklanki wody zachowanej z gotowania makaronu
*klasycznie używa się mieszanki Pecorino i Grana Padano
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę. Porządnie posolić i ugotować makaron al dente.
- W czasie gotowania makaronu zetrzeć drobno parmezan.
- Pod koniec gotowania makaronu na patelni rozgrzać na małym ogniu masło lub oliwę. Dodać pieprz i parmezan i delikatnie podgrzewać aż ser zacznie się rozpuszczać.
- Odcedzić makaron zachowując szklankę wody z gotowania.
- Na patelnię wrzucić makaron, dodać na początek 1/4 szklanki wody i mieszać na patelni aż ser rozpuści się i sos stanie się emulsją, która dokładnie otacza makaron. W razie potrzeby dolewać wody i mieszać dalej.
- Danie przełożyć na talerze i posypać dodatkową porcją świeżo zmielonego pieprzu.