Włoska prostota: cacio e pepe

Po ostatniej podróży do Rzymu na nowo odkryłam włoskie smaki i jeszcze bardziej zakochałam się we włoskiej kuchni. Ponad 7 lat temu, gdy byłam w Rzymie ostatni raz, nie miałam żadnych dietetycznych restrykcji ani wymogów. Mimo tego, że teraz zwracam większą uwagę na to, co znajduje się na moim talerzu, wciąż mogłam cieszyć się pyszną i rozpustną włoską kuchnią. W Rzymie można znaleźć coraz więcej miejsc z wegetariańskimi i wegańskimi opcjami, a w dodatku w każdej knajpie można poprosić o wymianę jakiegoś składnika na inny.

Dzięki temu odkrywałam zupełnie nowe smaki, inspiracje i pomysły do tworzenia nowych dań. A to czego odkryć nie mogłam skrupulatnie zapisywałam w pamięci jako danie do zrobienia w domu! I tak dziś rozpoczynam serię włoskich klasyków jedną z tradycyjnych past z regionu LacioCacio e pepe, czyli w dosłownym tłumaczeniu ser i pieprz. I to dokładnie opisuje tę pastę.

pasta-cacio-e-pepe

Nie brzmi zbyt atrakcyjnie? Nie zrażajcie się jeszcze! Włosi są mistrzami prostoty i minimalnej liczby składników i to danie to potwierdza. Poniższy przepis został przeze mnie zweganizowany, ale bez problemu możecie wykonać go w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 – 200 g makaronu
  • 40 g twardego sera* (użyłam tego wegańskiego)
  • 2 łyżeczki masła lub oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • ok. 1/2 szklanki wody zachowanej z gotowania makaronu

*klasycznie używa się mieszanki Pecorino i Grana Padano

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Porządnie posolić i ugotować makaron al dente.
  2. W czasie gotowania makaronu zetrzeć drobno parmezan.
  3. Pod koniec gotowania makaronu na patelni rozgrzać na małym ogniu masło lub oliwę. Dodać pieprz i parmezan i delikatnie podgrzewać aż ser zacznie się rozpuszczać.
  4. Odcedzić makaron zachowując szklankę wody z gotowania.
  5. Na patelnię wrzucić makaron, dodać na początek 1/4 szklanki wody i mieszać na patelni aż ser rozpuści się i sos stanie się emulsją, która dokładnie otacza makaron. W razie potrzeby dolewać wody i mieszać dalej.
  6. Danie przełożyć na talerze i posypać dodatkową porcją świeżo zmielonego pieprzu.

makaron-z-sosem-serowymkremowy-sos-do-makaronu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s