Tarta ‚choc chip cookie’ z sosem karmelowym

Kruche, a jednocześnie miękkie, maślane i słodkie, a do tego mocno czekoladowe. To przepis na klasyczne, przepyszne ciastko ‚chocolate chip cookie’ w niecodziennej formie tarty, idealne do podziału na kawałki dla domowych łasuchów.

Tę tartę robi się w 30 minut razem z pieczeniem! To genialny przepis, gdy przyjmujecie lub idziecie w gości, a nie macie czasu na wycieczkę do sklepu i godzinne modlenie się nad mikserem. To powiększone ciastko utrzecie w jednej misce za pomocą łyżki, więc naczynia do mycia też są zminimalizowane. Do tego podajcie domowy, zdrowszy sos karmelowy. Teraz już nie macie wymówki, żeby go nie zrobić!

chocolate-chip

Uwagi:

  • Z tego przepisu możecie zrobić standardowej wielkości pojedyncze ciasteczka. Wtedy należy jednak skrócić czas pieczenia do ok. 10 min.
  • Testowałam różne proporcje i rodzaje mąk w cieście i nie wpływają one zbytnio na strukturę. Możecie też użyć zwykłej mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej, orkiszowej lub owsianej.

ciastko-karmel-czekolada

Składniki na foremkę 16 cm:

  • 3 łyżki masła roślinnego lub oleju kokosowego (użyłam tego)
  • 4,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka dowolnego mleka roślinnego
  • 8 łyżek mąki*
  • po szczypcie (ok. 1/8 łyżeczki) soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 40 – 50 g gorzkiej czekolady

*użyłam mieszanki mąki: ryżowej, migdałowej i cieciorkowej w proporcji 2:2:4. Możecie użyć dowolnej mąki, jednak dodatek choć jednej łyżki mąki z cieciorki zadziała jak jajko i sklei masę.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  2. Masło lub olej ogrzać do temperatury pokojowej. W misce utrzeć je z cukrem.
  3. Do utartej masy dodać mleko i połączyć.
  4. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia.
  6. Na koniec dodać pokrojoną w małe kawałki czekoladę i rozprowadzić w masie.
  7. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej równomiernie ciasteczkową masę.
  8. Piec przez ok. 15 min do zarumienienia.
  9. Tartę ciasteczkową pokroić w trójkąty. Podawać z sosem karmelowym (przepis poniżej) i gałką ulubionych lodów.

Sos karmelowy:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (30g)
  • 40 g syropu klonowego
  • 1 łyżka dowolnego masła orzechowego lub tahini (użyłam masła z nerkowców)
  • opcjonalnie: szczypta soli i kilka kropel ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 7 min do lekkiego zgęstnienia. Podawać gorący!

weganskie-lodyweganskie

One thought on “Tarta ‚choc chip cookie’ z sosem karmelowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s