Rozpustna gorąca czekolada jak „Nutella”

Gorąca, słodka, rozpustna, orzechowa i gęsta czekolada do picia… Tak, w moim domu zdecydowanie czuć już Święta! Takie czekolady ostatnio piłam całe lata temu, jako mała dziewczynka, kiedy nie wiedziałam co to są puste kalorie 😉 Tę czekoladę pić można jednak bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru ani mleka! No prawie, bo w końcu podajemy ją z lodami i karmelem 😅

Domowe mleko z orzechów laskowych dodaje posmaku popularnego kremu orzechowo-czekoladowego do smarowania kanapek, więc jeśli jesteście fanami tego połączenia, to koniecznie przygotujcie to mleko! Możecie jednak użyć sklepowego (polecam z firmy Vitariz, gdyż nie zawiera cukru) lub dowolnego innego!

czekolada-na-goraco

Składniki na 2 duże porcje:

  • 2 szklanki mleka z orzechów laskowych (przepis poniżej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (użyłam Lindt 85%)
  • do podania: ulubione lody, bita śmietanka kokosowa, sos karmelowy)

Składniki na mleko z orzechów laskowych:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3-4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 daktyl

desery-swieta-przepisy

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mleka orzechowego: orzechy laskowe podpraż na patelni lub w piekarniku do uwolnienia aromatu. Następnie zawiń w ręcznik kuchenny i potrzyj mocno rękami, aby zdjąć większość skórek. Dzięki temu mleko nie będzie gorzkie.
  2. Przygotowane orzechy wrzuć do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksuj na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie przelej przez gazę lub czystą (i nieużywaną! ;-)) pończochę, aby pozbyć się pulpy. Po wysuszeniu pulpę można wykorzystać w innym przepisie jako zamiennik mąki.
  3. Przygotowanie czekolady: Wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieścić w garnuszku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania cały czas mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i podawać w kubkach udekorowaną bitą śmietanką kokosową lub gałką lodów i sosem karmelowym.

swiateczna-czekoladaweganska-goraca-czekolada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s