Ciastka pomarańczowo-migdałowe z żurawiną

Tym przepisem rozpoczynam świąteczną, grudniową serię „12 wigilijnych przepisów”. Aż do świąt, w każdym tygodniu ukażą się aż 3 przepisy na świąteczne słodkości i wigilijne potrawy. Nie zapomnijcie zaglądać tu regularnie!
Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

Jeśli chcecie szybko poczuć świąteczną aurę w domu, zróbcie to ciasto. Zapach pomarańczy, który unosi się w całym domu podczas pieczenia (a tak naprawdę już w momencie dodawania skórki z pomarańczy do masy) od razu wprowadzi Was w świąteczny nastrój.

Dodatkowo, ciasto można zrobić w jednej misce z pomocą jednej łyżki. Ukręcenie masy zajmie 5 minut, a radości będzie co nie miara! Wilgotne, mocno pomarańczowe, z nutą migdałową i kwaskowatą żurawiną. Pycha!

swiateczne-ciastkaciastka-pomaranczowe

Składniki na 8 prostokątnych mini-foremek lub 1 tortownicę:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • po 1/2 łyżeczki: soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (można zastąpić wanilią)
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • konfitura z żurawiny (np. z tego przepisu)
  • siekane migdały lub płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do mleka migdałowego wlać ocet i odstawić na 10 min.
  2. W dużej misce umieścić mąki, sól, proszek i sodę i wymieszać do połączenia.
  3. Do mieszanki mleka dodać ksylitol, ekstrakty i olej kokosowy. Wymieszać do połączenia.
  4. Do suchych składników wlać mokre, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać krótko do połączenia składników.
  5. Masę przełożyć do foremek lub dużej formy i piec w temperaturze 175°C do suchego patyczka, ok. 20 min. Jeśli pieczemy jedno duże ciasto czas pieczenia wydłuży się do ok. 30 min (w zależności od głębokości naczynia).
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciastka wystudzić, następnie rozprowadzić na wierzchu żurawinę i udekorować siekanymi migdałami.

 

ciasto-z-zurawina-swiatecznemigdalowo-pomaranczowe

5 thoughts on “Ciastka pomarańczowo-migdałowe z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s