Tym przepisem rozpoczynam świąteczną, grudniową serię „12 wigilijnych przepisów”. Aż do świąt, w każdym tygodniu ukażą się aż 3 przepisy na świąteczne słodkości i wigilijne potrawy. Nie zapomnijcie zaglądać tu regularnie!
Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
Jeśli chcecie szybko poczuć świąteczną aurę w domu, zróbcie to ciasto. Zapach pomarańczy, który unosi się w całym domu podczas pieczenia (a tak naprawdę już w momencie dodawania skórki z pomarańczy do masy) od razu wprowadzi Was w świąteczny nastrój.
Dodatkowo, ciasto można zrobić w jednej misce z pomocą jednej łyżki. Ukręcenie masy zajmie 5 minut, a radości będzie co nie miara! Wilgotne, mocno pomarańczowe, z nutą migdałową i kwaskowatą żurawiną. Pycha!
Składniki na 8 prostokątnych mini-foremek lub 1 tortownicę:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- po 1/2 łyżeczki: soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (można zastąpić wanilią)
- skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
- konfitura z żurawiny (np. z tego przepisu)
- siekane migdały lub płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Do mleka migdałowego wlać ocet i odstawić na 10 min.
- W dużej misce umieścić mąki, sól, proszek i sodę i wymieszać do połączenia.
- Do mieszanki mleka dodać ksylitol, ekstrakty i olej kokosowy. Wymieszać do połączenia.
- Do suchych składników wlać mokre, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać krótko do połączenia składników.
- Masę przełożyć do foremek lub dużej formy i piec w temperaturze 175°C do suchego patyczka, ok. 20 min. Jeśli pieczemy jedno duże ciasto czas pieczenia wydłuży się do ok. 30 min (w zależności od głębokości naczynia).
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka wystudzić, następnie rozprowadzić na wierzchu żurawinę i udekorować siekanymi migdałami.
5 uwag do wpisu “Ciastka pomarańczowo-migdałowe z żurawiną”