Brownie z batatów

Nie jestem wielką fanką tradycyjnego piernika, za to na moim świątecznym stole nie może zabraknąć czegoś mocno czekoladowego. Przez ostatnie lata zawsze robiłam brownie z czarnej fasoli, ale teraz mam nowego faworyta w kwestii czekoladowych ciast. Brownie z batatów! Zróbcie je koniecznie w te święta, a cała rodzina będzie prosić o przepis 🙂

Przepisów na wegańskie i zdrowe brownie są tysiące, a każdy z nich zawiera inny magiczny składnik. Wśród najsmaczniejszych zdrowszych wersji brownie wyróżnia się brownie z bananami, brownie z czarną, a nawet czerwoną fasolą. Wypróbowałam już każdy z nich i za każdym razem ciasto wychodzi pyszne! Jednak jest jedno małe ale…

Klasyczne brownie z kilku tabliczek czekolady, kostki masła i tony cukru jest ciężkie, wilgotne, mięsiste. To właśnie konsystencja sprawia, że czekoladowe ciasto klasyfikujemy jako brownie. Brownie z bananami czy fasolą bardzo dobrze odzwierciedlają smak klasycznego brownie, ale nigdy nie zachwycają konsystencją. Jednak dzisiejszy przepis na brownie jest obłędny zarówno w smaku jak i w konsystencji. A to wszystko za sprawą… batatów!

To drugi z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

brownie-z-batatow

Składniki na brownie:
  • 500 g batatów
  • 16 daktyli
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 100 g migdałów
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz film z przygotowania brownie!
  1. Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze.
  2. Migdały zmielić razem z płatkami owsianymi.
  3. Ugotowane bataty zmiksować na gładką masę z namoczonymi wcześniej w gorącej wodzie daktylami.
  4. Do miksera dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
  5. Gotową masę przelać do kwadratowej lub prostokątnej formy na brownie i piec przez 45 min w 180 stopniach.

weganskie-brownie-z-batatow

Karobowy ganache:
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie ganache:
  1. Wszystkie składniki ganache’u rozpuścić na małym ogniu i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  2. Na wystudzonym brownie rozsmarować dokładnie ganache.
  3. Brownie najlepiej smakuje schłodzone przez kilka godzin w lodówce.

brownie-weganskie

4 thoughts on “Brownie z batatów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s