Nie jestem wielką fanką tradycyjnego piernika, za to na moim świątecznym stole nie może zabraknąć czegoś mocno czekoladowego. Przez ostatnie lata zawsze robiłam brownie z czarnej fasoli, ale teraz mam nowego faworyta w kwestii czekoladowych ciast. Brownie z batatów! Zróbcie je koniecznie w te święta, a cała rodzina będzie prosić o przepis 🙂
Przepisów na wegańskie i zdrowe brownie są tysiące, a każdy z nich zawiera inny magiczny składnik. Wśród najsmaczniejszych zdrowszych wersji brownie wyróżnia się brownie z bananami, brownie z czarną, a nawet czerwoną fasolą. Wypróbowałam już każdy z nich i za każdym razem ciasto wychodzi pyszne! Jednak jest jedno małe ale…
Klasyczne brownie z kilku tabliczek czekolady, kostki masła i tony cukru jest ciężkie, wilgotne, mięsiste. To właśnie konsystencja sprawia, że czekoladowe ciasto klasyfikujemy jako brownie. Brownie z bananami czy fasolą bardzo dobrze odzwierciedlają smak klasycznego brownie, ale nigdy nie zachwycają konsystencją. Jednak dzisiejszy przepis na brownie jest obłędny zarówno w smaku jak i w konsystencji. A to wszystko za sprawą… batatów!
To drugi z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
- 500 g batatów
- 16 daktyli
- 6 łyżek syropu z agawy
- 100 g migdałów
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek kakao
- szczypta soli
- Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze.
- Migdały zmielić razem z płatkami owsianymi.
- Ugotowane bataty zmiksować na gładką masę z namoczonymi wcześniej w gorącej wodzie daktylami.
- Do miksera dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
- Gotową masę przelać do kwadratowej lub prostokątnej formy na brownie i piec przez 45 min w 180 stopniach.
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- Wszystkie składniki ganache’u rozpuścić na małym ogniu i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Na wystudzonym brownie rozsmarować dokładnie ganache.
- Brownie najlepiej smakuje schłodzone przez kilka godzin w lodówce.
4 uwagi do wpisu “Brownie z batatów”