Czy macie już prezent na jutrzejsze Mikołajki? Szukacie sposobu na wypełnienie „świątecznej skarpety” pysznym i spersonalizowanym prezentem nie wydając zbyt dużo? A może po prostu chcecie wprowadzić się w świąteczny nastrój?
Bez względu na powód, biegnijcie po tych kilka składników do sklepu i przygotujcie moje wytrawne propozycje.
Dzisiaj przedstawiam moje propozycje na wytrawne prezenty. Orzechy pieczone w korzenno-pikantnych przyprawach i syropie klonowym, marynowane oliwki i sól aromatyzowana w 3 wariantach. Tak jak w propozycjach słodkich, każdy przepis może mieć kilka smakowych wariacji, możecie więc dowolnie kombinować i stworzyć takie kompozycje smakowe, które posmakują Waszym bliskim.
Miłego prezentowania!
To czwarty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
Sól aromatyzowana:
- Limonkowa sriracha: skórka otarta z 1 limonki, 1/2 łyżeczki srirachy, 2 łyżki soli
- Mandarynkowo-tymiankowa: skórka otarta z 1 mandarynki, kilka gałązek świeżego tymianku, 2 łyżki soli
- Barbeque: po 1/2 łyżeczki: suszonego czosnku, suszonej cebuli, papryki słodkiej, wędzonej i ostrej, 2 łyżki soli
Składniki wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniczku.
Pikantne, piernikowe orzechy:
- 250 g dowolnych orzechów (użyłam mieszanki orzechów z Lidla, pestek dyni i słonecznika)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Syrop klonowy wymieszać z przyprawami do połączenia.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
- Orzechy obtoczyć dokładnie w syropie z przyprawami, aby każdy orzech pokryty był klejącą masą.
- Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-15 min. Uważać, by orzechy nie przypaliły się!
Marynowane oliwki:
- Słoik zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- Szczypta soli (może być jedna z aromatyzowanych z powyższego przepisu)
- Kilka łyżek dobrej oliwy extra virgin
Przygotowanie:
- Oliwki dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami i odstawić w szczelnym pojemniku do marynowania przez nawet kilka dni.
2 uwagi do wpisu “3 jadalne prezenty świąteczne na słono”