3 jadalne prezenty świąteczne na słono

Czy macie już prezent na jutrzejsze Mikołajki? Szukacie sposobu na wypełnienie „świątecznej skarpety” pysznym i spersonalizowanym prezentem nie wydając zbyt dużo? A może po prostu chcecie wprowadzić się w świąteczny nastrój?

Bez względu na powód, biegnijcie po tych kilka składników do sklepu i przygotujcie moje wytrawne propozycje.

Dzisiaj przedstawiam moje propozycje na wytrawne prezenty. Orzechy pieczone w korzenno-pikantnych przyprawach i syropie klonowym, marynowane oliwki i sól aromatyzowana w 3 wariantach. Tak jak w propozycjach słodkich, każdy przepis może mieć kilka smakowych wariacji, możecie więc dowolnie kombinować i stworzyć takie kompozycje smakowe, które posmakują Waszym bliskim.

Miłego prezentowania!

To czwarty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

Sól aromatyzowana:

  • Limonkowa sriracha: skórka otarta z 1 limonki, 1/2 łyżeczki srirachy, 2 łyżki soli
  • Mandarynkowo-tymiankowa: skórka otarta z 1 mandarynki, kilka gałązek świeżego tymianku, 2 łyżki soli
  • Barbeque: po 1/2 łyżeczki: suszonego czosnku, suszonej cebuli, papryki słodkiej, wędzonej i ostrej, 2 łyżki soli

Składniki wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniczku.

sol-aromatyzowana

Pikantne, piernikowe orzechy:

  • 250 g dowolnych orzechów (użyłam mieszanki orzechów z Lidla, pestek dyni i słonecznika)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Syrop klonowy wymieszać z przyprawami do połączenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  3. Orzechy obtoczyć dokładnie w syropie z przyprawami, aby każdy orzech pokryty był klejącą masą.
  4. Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-15 min. Uważać, by orzechy nie przypaliły się!

pikantne-orzechypieczone-orzechy

Marynowane oliwki:

  • Słoik zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
  • Szczypta soli (może być jedna z aromatyzowanych z powyższego przepisu)
  • Kilka łyżek dobrej oliwy extra virgin

Przygotowanie:

  1. Oliwki dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami i odstawić w szczelnym pojemniku do marynowania przez nawet kilka dni.

2 thoughts on “3 jadalne prezenty świąteczne na słono

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s