Klasyczny barszcz wigilijny

Prosty, klasyczny i tradycyjny – czyli idealny barszcz wigilijny. Nie licząc przypraw, które na pewno macie w domu, ten barszcz liczy tylko 6 składników. Choć jest dość czasochłonny, bo jego przygotowanie rozłożone jest na 2 dni, to jest bardzo prosty i robi się właściwie sam! Jeśli to Wasze pierwsze podejście do wigilijnego barszczu, ten przepis sprawdzi się doskonale i przeprowadzi Was przez wszystkie kroki.

To piąty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

barszcz-krokiety-z-grzybamibarszcz-z-krokietem

Składniki:

  • tacka włoszczyzny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • (opcjonalnie) garść suszonych borowików

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotować wywar warzywny. Jeśli mamy kuchenkę gazową, na palniku opalić jedną nieobraną cebulę. Do garnka włożyć obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę, cebulę i, jeśli używamy, suszone grzyby i zalać wodą do całkowitego przykrycia warzyw.
  2. Zagotować, następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez minimum 1 godzinę.
  3. W tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w małe plasterki. Można też użyć upieczonych wcześniej w folii buraczków.
  4. Drugą cebulę drobno posiekać i zeszklić na osobnej patelni na oleju kokosowym lub oliwie.
  5. Z gotowego bulionu wyłowić warzywa. Dodać przygotowane buraki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 min.
  6. Po 10 minutach dodać podsmażoną cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem.
  7. Gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 min, a następnie zestawić z ognia i zostawić na całą noc (przynajmniej na kilka godzin).
  8. Następnego dnia przed podaniem podgrzać barszcz uważając, by go nie zagotować, bo straci kolor. Po zestawieniu z ognia doprawić octem oraz solą i pieprzem.
  9. Jeśli używaliśmy tartych buraków, barszcz należy przecedzić. W przypadku buraków w kawałkach wystarczy uważać, by na chochlę nie wkradł się żaden buraczek.

wigilijny-barszcz

One thought on “Klasyczny barszcz wigilijny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s